De Engelenmaker

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Eigenlijk begin ik altijd een beetje aarzelend aan de hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Maar dit boek was een verrassing, een verademing! Wat een stijl, wat een verteltalent!! Wat een taalbeheersing! En daar wil het precies nog wel eens aan ontbreken bij andere schrijvers (naar mijn heel bescheiden mening). Dit is er eentje met stip!

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
anne-marie dewachter op 9 december 2011:
Marc, ik heb op de boekenbeurs ook een stapel boeken gekocht, van verschillende auteurs, al dan niet Nederlandstalig. Ik schaam me niet voor onze schrijvers, dat zou een beetje hoogmoedig zijn, maar daarom hoef ik ze nog niet mooi te vinden, toch? Ik zeg hier toch dat ik Brijs nou net een uitzondering vind... Victoria is aan mij niet besteed, Marenthe De Moor vind ik wel goed. En opboksen tegen gevestigde waarden is op elk vakgebied moeilijk, maar dat maakt je nog geen goed auteur. Mortier, Lannoye (soms), Mulisch zijn de schrijvers van mijn keuze. Brusselmans, dan loop ik gillend weg.
Marc Dilliën op 20 november 2011:
anne-marie dewachter, Ik heb op de laatste boekenbeurs boeken van vier Nederlandstalige auteurs gekocht: Brijs, Victoria, Gaea Schoeters en Marenthe De Moor. Zij schrijven allen in een mooie, beeldrijke taal, stilistisch hoogstaand, zij brengen een verhaal en zij zetten geloofwaardige personages neer. Mijn inziens is de tijd dat wij ons moesten schamen voor onze auteurs voorgoed voorbij. Als er kwaliteit is, en die is er, laten we dan onze eigen creatieve mensen steunen, en denk ook eens aan de debutanten: het is niet gemakkelijk op te boksen tegen de gevestigde waarden, met al hun media-aandacht.
boekfanaat op 15 november 2011:
Ik heb dit boek als een sneltrein gelezen. Ik heb het boek gekocht op de boekenbeurs samen met zijn nieuw boek (Post voor mevrouw Bromley). Veel kan ik niet toevoegen aan wat Anne-Marie schrijft. Volgens mij één van de betere Vlaamse schrijvers op het moment.

Gelezen door: Karen Smet (5 boeken)

Toen ik enkele jaren geleden Arend van Stefan Brijs las, wist ik dat Brijs een naam was om te onthouden. Dat bewijst hij des te meer met De Engelenmaker, een aangrijpende en meeslepende roman waar wetenschap en religie, macht en onmacht, goed en kwaad, roddel en bijgeloof de belangrijkste ingrediënten zijn.

“Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk” is het motto van Dokter Victor Hoppe. En meteen is de toon gezet voor een verhaal dat tegelijkertijd meeslepend en fascinerend is, alsook angstaanjagend en ontroerend.
Het verhaal speelt zich af in Wolfheim, een dorpje vlakbij het drielandenpunt. Doktor Victor Hoppe keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar terug naar zijn geboortedorp samen met zijn identieke drieling, die alledrie een schrikwekkende fysische afwijking hebben. De dorpelingen reageren eerst sceptisch op zijn terugkeer, maar na enige tijd stijgt zijn populariteit en wordt hij aanvaard in de kleine dorpsgemeenschap. Als het besef groeit dat de drieling van de dokter ernstig ziek is, beseffen de dorpelingen niet dat dit nog maar het topje van de ijsberg is… want er is meer aan de hand, veel meer!

De Engelenmaker is een uitstekend verteld verhaal dat vlot leest en je niet meer loslaat …

 | Reacties (23)Delen |
23 reacties:
Geoffrey op 23 februari 2010:
Na 10 bladzijden wou ik het boek aan de kant leggen. Na 20 bladzijden ook. Heb het helemaal uitgelezen en vond het een schitterend verhaal! Terecht gelauwerd.
André Oyen op 4 februari 2010:
Niemand moet dit boek goed vinden. Maar toen dit boek voorgedragen werd voor De Gouden uil was het juist professor Christine Van Broeckhoven, toch een autoriteit op het aangehaalde thema, die het boek loofde omwille van zijn correcte en gedurfde aanpak. Dit boek maakt heel veel los bij zijn lezers en dat vind ik persoonlijk toch altijd geweldig!
leesbeest op 3 februari 2010:
Gezien alle vorige reacties die hier geplaatst zijn moet ik toch de algemene 'hoera'stemming even temperen. Het is een goed boek, dat staat vast. Maar is het een bijna perfect boek, neen. Het verhaal op zich leest vlot. De thema's die in het boek worden verwerkt zijn zeker interessant maar ze zijn meteen ook het gevaar in dit boek. Hij heeft zoveel thema's willen verwerken dat hij hier en daar de pedalen verliest. Het is duidelijk dat hij erg veel research heeft gedaan naar het klonen an sich maar wanneer hij Hoppe verder laat experimenteren zonder dat hij hertesten moet doen of toestemming krijgt van een ethische commissie wordt het erg ongeloofwaardig.

Zo zitten er nog wel wat slordigheden in het boek die storend werken. Het einde is bovendien gewoonweg kitsch. Ik vraag me af of het medisch gezien wel mogelijk is om jezelf te kruisigen. Ik vermoed dat de hersenen zoveel stoffen zouden afscheiden dat een mens in shock zou vallen. Niettemin is het geen slecht boek maar een echte klassieker is het naar mijn gevoel ook niet.
diederik desmet op 31 januari 2010:
Godalmachtig, Jezus Christus!
Wat een schitterende roman.
Dit moet zondermeer het beste boek ooit zijn, door een Belgische schrijver geschreven. Het buitengewoon schitterende verhaal van Doktor Victor Hoppe, een genie, “getekend” sinds zijn geboorte, zowel fysiek als psychisch; door zijn ouders, door goed en slecht, God en Jezus, door zichzelf. Fantastisch zoals het verhaal in elkaar genest zit. Dit boek is het paasevangelie volgens Victor Hoppe.
Schande dat ik dit boek meer dan 3 jaar in de kast heb laten liggen alvorens het te lezen. Stefan Brijs voor de Nobelprijs literatuur!
Kris Bulcaen op 6 december 2009:
Een heel mooi, spannend en meeslepend verhaal. Boeiend van begin tot einde. Alleen jammer dat de ontknoping misschien een beetje vergezocht is, maar als statement kan het tellen.
karin bosteels op 10 november 2009:
Ongelooflijk hoe Brijs sfeer kan scheppen: al van bij het begin voel je dat er iets gruwelijk mis is en dat gevoel neemt alleen maar toe naarmate het boek vordert. Ik las het boek net voor een vakantie in Nederlands Limburg en ben met het verhaal nog vers in mijn hoofd haast op "bedevaart" gegaan naar de Boudewijntoren (het Drielandenpunt) en vooral naar de kruisweg in Moresnet-la-Chapelle. Het leek of Victor Hoppe elk moment van achter de hoek kon komen. Zelden zo'n beklijvend boek gelezen.
Peter Geiregat op 10 juli 2009:
Suspens van de eerste bladzijde tot net voor het einde. Dan krijgt het verhaal een wending die een beetje tegenvalt. Noem het een metafysisch tintje dat dit boek een wending geeft die niet naadloos aansluit bij de stijl en de sfeer die eraan voorafgaat. Toch blijft dit één van de mooiste boeken die de laatste jaren verschenen zijn.
Gevaert Katelijne op 4 januari 2009:
Schitterend van begin tot einde... De engelenmaker is een echte aanrader voor iedereen! Eenmaal je begint te lezen, wil je meer te weten komen over dokter Hoppe, de drieling, de dorpsbewoners... Zelfs al houd je niet van wetenschap in het dagelijkse leven, toch sta je versteld hoe je je laat meeslepen met de de nieuwigheden op medisch vlak (klonen en genetische manipulatie).
Gert-Jan Abrams op 1 december 2008:
Ik heb het boek al een tijd terug gelezen maar vond het echt super goed. Het boek zit nog altijd vers in het geheugen!
den bipper op 28 mei 2008:
ik heb het boek ook gelezen super!
janssens laurette op 2 september 2007:
Als je begint te lezen kan je niet meer stoppen. Stefan Brijs schrijft uit het leven, dit boek is gewoon super.
Frieda Tibax Leeskringen Lier op 8 augustus 2007:
Het zeer boeiende boek leverde in de twee leeskringen een levendige bespreking op. Alle lezers waren het eens: het is een hard boek, de horror nabij. Gezien de ontwikkelingen in de wetenschap is de thematiek zeer actueel en dat laat zich voelen in de betrokkenheid van de lezers.
Sarah Trossaert op 29 juni 2007:
Een geweldig meeslepend verhaal.
Liliane Melis op 8 april 2007:
Enkele jaren geleden las ik Arend, heb dat boek niet uitgelezen, het sloeg me tegen...daarom begon ik ook met 'dubbele' gevoelens aan De engelenmaker. Ik heb het bijna in één ruk uitgelezen, wat een mooi boek!
Hans VDZ op 13 november 2006:
Een zeer vlot en goed boek. Eenmaal in begonnen kan men niet meer stoppen. Het eerste boek wat ik van hem gelezen heb, is Twee levens. Ook de moeite, zeker weten. En nu heb ik Arend gekocht op de boekenbeurs. Zonder het te beseffen ben ik blijkbaar een fan.
Natalie Vande Veire op 1 oktober 2006:
Een aanrader voor iedereen! Heb met volle teugen genoten van dit boek. Elke keer dat je denkt dat verhaal wat aansleept, gebeurt er iets dat je aandacht trekt. Heb het één ruk uitgelezen en ben benieuwd naar andere boeken van deze schrijfer.
Beatrijs Geudens op 9 juli 2006:
Alle wegen leiden naar De Engelenmaker. Wie zoekt naar een spannend vakantieboek met omvang, een subtiele thriller, een groteske freakshow of een begrijpelijk relaas over klonen, krijgt met dit nieuwe boek van Stefan Brijs meteen nog veel méér dan dat op zijn bord.

Een typisch Belgisch dorp zoals ze na de jaren tachtig niet meer gemaakt werden en een vreemde dokter die er met zijn drie zoontjes komt wonen. Dat dénken de medebewoners tenminste want de enige die een glimp van de jongetjes opving zag alleen maar drie gapende wonden in drie enorme hoofden. De onfortuinlijke drieling blijkt te zijn ontstaan uit het krankzinnige brein en de proefbuisjes van een wetenschapper die zich God waant. Al is de enige die eventjes naast God mocht staan Brijs zelf, die een volledig nieuw en doorwrocht universum heeft gecreëerd waarin uiteindelijk alle stukjes en beetjes in mekaar passen.

Wie eventjes de weg kwijt is in literatuurland of in de boekhandel waar ik werk leid ik graag met zachte hand naar De Engelenmaker...
Cindy Van Mulders op 26 april 2006:
Ik vond het wat moeizaam lezen bij aanvang en vreesde aanvankelijk voor een voorspelbaar plot. Na even door de eerste hoofdstukken te bijten nam het verhaal een verassende wending en werd je meegezogen. Ik ben normaal geen fan van de dubbele moraal maar in dit geval herzie ik mijn mening. Het boek is geweldig opgebouwd en geeft verrassende inzichten die ik in eerste instantie niet verwachtte. Chapeau!
Noël Gaethofs op 20 april 2006:
Heb ook genoten van dit boek, vooral de aandacht van doodgewone mensen die tegen bijzondere gebeurtenissen aankijken en zich uiteindelijk weinig zorgen maken zolang ze er zelf geen last van hebben! De plot is overrompelend, een beetje erover, maar dat heb je met hedendaagse thrillers ook wel.
nancy delhaye op 13 april 2006:
Soms is wat onmogelijk lijkt alleen maar moeilijk

Dit boek leek mij moeilijk maar het was vlot om te lezen en het moest uit! Een voltreffer!
Plume op 19 maart 2006:
Mag zeker de Gouden Uil krijgen! Het boek kruipt in je vel van de eerste bladzijde en laat je niet meer los tot het uit is. Een hoofdpersonage waar je objectief gezien zou moeten van gruwen kan door de schrijfstijl van Stefan Brijs toch op je emphatie rekenen.
Een groot schrijver en een echte aanrader dit boek!
Madeleine Timmers op 10 maart 2006:
Heb het boek in enkele dagen uitgelezen. Het is fictie, maar zet je toch aan't denken. Leest vlot, zeer herkenbaar door de reacties van de figuren. Mooi boek. Ga zeker naar een van zijn lezingen.
Madeleine Timmers op 6 maart 2006:
Geselecteerd voor de Gouden Uil. Over geruchten, geroddel, werkelijkheid en verbeelding.
Vlot geschreven.

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Een zeer mysterieus verhaal van een zonderlinge dokter die met vier kleine kinderen in een dorp arriveert. Ethische vragen rond de medische wetenschap dringen zich op. En meer verklap ik niet, want dan ontrafel je het geheim al meteen. Lees ook de korte inhoud nergens zoals ik heb gedaan, dan is het erg spannend. Klein detail: ik heb zo'n dwarsligger genomen uit de bib, zo'n handig klein boekje in bijbelpapier, licht en overal mee te nemen, heerlijk...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (769 boeken)

Na twintig jaar keert dokter Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim. Hij heeft drie kinderen bij zich van een paar weken oud. De drie kinderen zijn erg ziek en aan de dokter scheel er ook iets. Voer genoeg voor de bekrompen dorpelingen. Maar dan gaat de auteur van het boek terug in de tijd, hoe het zover is kunnen komen met de dokter. En dan krijg je een heel ander zicht op de dokter.

Een prachtig geschreven boek over waarheid en geloof.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Na de uitstekende recensies van dit boek dacht ik: nu wordt het tijd dat ik dit boek ga lezen. Het lezen van dit boek roept vele ethische vragen op, en je vraagt je af hoe is het zo ver kunnen komen. Je krijgt een antwoord door de kindertijd van Victor te beleven, en je kan je inderdaad een beeld vormen hoe hij tot die persoonlijkheid is gegroeid. Het kind worstelt van kleins af aan met God, die hij ziet als het kwade, omdat niemand het anders heeft uitgelegd. En ik moet toegeven, er zat wel logica in die redenering. Maar het blijft een moeilijke materie, hoever kan een mens gaan dat het ethisch nog verantwoord blijft. Een verhaal dat je doet nadenken over verschillende dingen die deel zijn van ons leven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Michele Van Ryckegem (2 boeken)

Dit boek heb ik leren kennen door mijn zoon , het stond in de leeslijst  van zijn school. Sommige van zijn klas hebben dit boek besproken en het sprak hem wel aan, door zijn verhalen uit de klas ben ik het zelf gaan kopen, en dit is echt een prachtig boek, spannend, een groot verhaal, meeslepend, een aanrader !....... 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Pieter (1 boeken)

Een prachtig boek dat te denken geeft over godsdienst en wetenschap en de relatie tussen mensen. Het laat je niet los. Het verhaal is ook heel vakkundig en goed overdacht opgebouwd. Een Vlaams meesterwerk.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

De engelenmaker is het eerste dat ik van Stefan Brijs lees. Het is een krachtig en bevreemdend verhaal over een eigenaardige fertiliteitsdokter die zich als het ware in de plaats van god wil stellen door mensen te klonen. Een moeilijk onderwerp over wetenschap (kunstmatige bevruchting, klonen...) en religie, de ethische grenzen van experimenten e.d. Een boek dat je niet onberoerd laat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anik eyben (1 boeken)

Het is een geweldig boek. Hij is hemels, net zoals de namen van de aardsengelen Rafael, Gabriël en Michaël. Dit boek pakt je vast, neemt je mee en laat je niet meer los. Je leert de gestoorde dokter Victor Hoppe kennen en alle andere wantrouwige dorpsbewoners.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: heidi gerard (1 boeken)

Schitterend! Ontroerend, spannend, wetenschappelijk interessant.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: wolf (1 boeken)

Citaat: "Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk"

De engelenmaker is een prachtige en zeer aangrijpende roman. Het boek zit ook uitstekend in elkaar en er zijn drie grote verhaallijnen wat het makkelijker maakt om te lezen omdat er al eens wat afwisseling is. Ik vind het stuk over de kindertijd van Victor Hoppe zeer mooi en interessant, maar het einde is voor mij het beste gedeelte van het boek omdat alles mooi samenkomt. Het einde is ook zeker niet voorspelbaar. Het is een boek met veel inhoud en dus zeker geen gemakkelijk boek, maar ik denk wel dat ik het belangrijkste gedeelte begrepen heb. Er wordt af en toe wel eens verwezen naar de Bijbel, maar het is niet noodzakelijk om al deze verwijzingen te begrijpen. Ik vind dit boek een echte aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (258 boeken)

Citaat: "Op bladzijde 1! Toen de taxi voor de oude dokterswoning aan de Napoleonstrasse 1 halt hield, stopten de vrouwen met het vegen van de stoepen, kwamen de mannen met hun glas nog in de hand uit café Terminus, staakten de meisjes hun hinkelspel en liet op het dorpsplein lange Meekers zich de bal ontfutselen door de doof geboren Gunther Weber, die hem voorbij de achteromkijkende Seppe van de bakker in doel schoot."

Dit boek stond al lang op mijn verlanglijstje na alle positieve reacties die ik gehoord had. Wat een boek! Vanaf de eerste bladzijde ben je aan het boek gekluisterd. Het is een pakkend verhaal over een moeilijke kindertijd, onbegrepen zijn, fanatiek willen doorgaan, dorpsroddel en zelfs waanzin. En veel stof tot nadenken!

Arend van dezelfde auteur, vond ik ook heel pakkend. Ik kan het echt iedereen aanraden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Drielandenpunt vaals