Mythen. Een beknopte geschiedenis.

Gelezen door: Mark Cloostermans (27 boeken)

Citaat: " …de mythologie is een kunstvorm die verder kijkt dan de geschiedenis, onze blik richt op wat in het menselijk bestaan tijdloos is…"

In Ierland is een uitgever begonnen met een reeks boekjes over mythen. Internationale topauteurs als Jeanette Winterson, Donna Tartt en David Grossman zullen de komende jaren elk één mythe herschrijven. Die verschijnen ook in Nederlandse vertaling, en de weddenschappen zijn dus geopend over welke Nederlandstalige (Vlaamse?) auteur een mythe in de reeks zal mogen herwerken.

De reeks begint met een non-fictieboek. Karen Armstrong (van o.m. Een geschiedenis van God) schreef Mythen. Een beknopte geschiedenis. Dat zijn géén samenvattingen van de belangrijkste mythen. Dat soort boekjes bestaan al. Armstrong stelt zich de vraag wat het nut was van mythen door de eeuwen heen. Het verhaal begint in het paleolithicum, zo’n 20.000 jaar voor Christus, en eindigt in onze tijd. Hoewel mythen vandaag geen rol van betekenis meer lijken te hebben, kan Armstrong wel een paar manieren bedenken waarop mythen ons nog van dienst kunnen zijn. Door zich steeds af te vragen waarom mensen zo’n bijzondere geschiedenissen verzonnen hebben, komt de auteur vaak tot boeiende interpretaties van mythen die we allemaal kennen.

Volgens mensen die het kunnen weten, is Armstrong hier en daar slordig en klopt haar feitenmateriaal niet altijd. Neem dit boek dus met een korreltje zout, en focus op Armstrongs visie op het nut van de mythe. Die blijft interessant.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
anne-marie dewachter op 2 maart 2011:
Dat is natuurlijk het aantrekkelijke van de mythe: niémand weet hoe het nou precies zit... anders was het geen mythe meer, maar een verhaal of zelfs een gewoon feit.

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Karen Armstrong weet ook moeilijkere onderwerpen heel duidelijk te beschrijven. Hier gaat het om de geschiedenis van de mythe. Wat zijn mythes? Hoe ontstaan ze ? Bestaan ze in elke cultuur?

Soms worden mythen afgedaan als 'verhaaltjes' waar de 'vroegere' beschavingen nood aan hadden, maar wij niet meer. En toch, en toch onze o zo rationele wereld blijkt niet zonder te kunnen...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: