Alles is verlicht

Gelezen door: Fleure Hoet (1 boeken)

Citaat: "Wat is waken anders dan het interpreteren van dromen? Wat is dromen anders dan het interpreteren van ons waken?"

Jonathan Safran Foer heeft tot dusver twee boeken geschreven die bij de lezers nogal extreme reacties teweegbrengen. Ofwel ben je een Foer-hater ofwel ben je een Foer-fan. Ik reken mezelf tot de laatste categorie.

Sommige hoofdstukken van Alles is verlicht worden verteld door het hoofdpersonage, dat dezelfde naam draagt als de auteur en een hopeloze zoektocht naar zijn Oekraïens-joodse roots onderneemt. Het zijn vooral die delen die indruk maken. Ze bevatten betoverend poëtische vertellingen over een baby die in de rivier komt bovendrijven, een man met een cirkelzaag in zijn hoofd, een joodse gemeenschap die haar dromen opschrijft in een groot boek en een onverzadigbare minnaar met een dode arm.

Foer focust op het kleine menselijke leed dat generaties lang in een familie kan doorklinken. Vanuit verschillende perspectieven wordt een geraffineerd en intrigerend verhaal verteld, waarin verleden en heden langzaamaan naar elkaar toe groeien en uiteindelijk samenkomen in een climax van uitzonderlijke kracht.
Benieuwd hoe de film eruit zal zien...

 | Reacties (10)Delen |
10 reacties:
Mia op 9 februari 2016:
Eindelijk heb ik dit boek gelezen. Inderdaad, speciaal, ontroerend. De eerste 30 bladzijden had ik het wat moeilijk, daarna was ik helemaal mee. Ik voelde me bij wijlen verzeild geraakt in een schilderij van Chagall.
Annelies Vandeweerdt op 9 december 2008:
Geweldig boek omwille van de afwisseling tussen de hoofdstukken en de geniale schrijfstijl. Ik las ook een ander boek van hem en dat is totaal anders geschreven maar ook heel goed: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij. Echt de moeite!
Elisabeth Francet op 25 oktober 2007:
Ooh ja, dit is een uiterst origineel en tragi-komisch verhaal, waarin fantasie, werkelijkheid en de briefwisseling tussen Jonathan en Alexander (veruit de grappigste Oekraïener die ik ken!) met elkaar verweven worden en zo een prachtig in elkaar vloeiend geheel vormen. De lezing van dit schrijven met soms ongehoorzame woorden was voor mij zeer bevredigend!
Tim Toelen op 11 januari 2007:
Zoals iedereen vind ik het een super boek. Ik leerde vooral ook veel bij. De taal, de creativiteit en de orginaliteit van de schrijver zijn enig. Simpel, dit is een meesterwerk en ik ga nu beginnen aan zijn 2de boek.
Kevin Peeters op 14 december 2006:
Ik had eerst extremely loud & icredibly close gelezen en ik vond dat boek zo origineel (nooit geziene gedurfdheid bij de lay-out), ontroerend, soms grappig. Enkel een meesterverteller kan ervoor zorgen dat wij lezers niet alleen mee-lezen maar ook mee-leven met het verhaal. Conclusie, ik was verkocht en ben snel everything is illuminated gaan kopen, minder qua lay-out, maar weer die sterk doorleefde vertelstijl en een climax om de adem bij te laten. Ik heb het boek zowel in het engels en het nederlands gelezen en moet toch wel chapeau zeggen voor de goeie vertaling. Het nederlands is zodanig geschreven dat weinig of niets van het origineel verdwijnt of onduidelijk wordt! Lezen dit boek!
Karoline Impens op 30 november 2006:
Ik heb dit boek ook met enorm veel plezier gelezen. Heb daarna ook Extremely Loud & Incredibly Close gelezen en ik heb ook The history of Love van Nicole Krauss (vrouw van) gelezen.
Everything is illuminated heb ik in het dus Engels gelezen. Ik ben het eens met Thomas, je moet die boeken in het Engels lezen... Ik heb heel erg genoten van de verschillende verhalen in één boek, van het uitermate grappige begin, dan even doorbijten, en dan gepakt worden door de rest van het verhaal. Een echte page turner! Staat ook in mijn lijst van all time favorites.
leesbeest op 6 juli 2006:
Mijn lijstje met all time favourites wordt wel erg lang want dit boek hoort er zeker nog bij. De hoogst originele aanpak om 3 verhalen in 1 boek te verwerken maakt het een plezier om telkens een nieuwe pagina om te slaan. Het is ondanks de humor geen grappig boek, wel integendeel. Het verhaalt toch wel over de duistere kanten in een familiegeschiedenis. Na dit boek ben je toch wel een Safran Foer fan.
Britt Janssens op 29 juni 2006:
Beste Stefanie, ik kan het enkel roerend eens met je zijn; dit boek staat zeker en vast in m'n all-time-favorite-top-5. Het magisch realisme, het spelen met dialecten, de ondeugende grapjes...
Safran Foer grijpt direct naar je hart!
stephanie op 18 mei 2006:
Ik heb dit boek met stijgende concentratie gelezen, ik kon op den duur niet meer stoppen, ik vind dat de stijl perfect mee evolueert met het verhaal. Eens je de structuur van het boek door hebt geraak je erdoor gebeten en het kruipt in je hoofd, het gaat zó recht naar de buik... Ook het spelen met taal, inderdaad, en de verschillende stijlen bij de verschillende personages zijn heel geslaagd. Afwisselend grappig, breath-taking, spannend, emotioneel. Het beste boek in jaren voor mij.
Thomas Van den Eynde op 10 maart 2006:
Ik heb het boek met zeer veel plezier gelezen. Ik houd zeer veel van de vertelstijl van Safran Foer en van de manier waarop hij met taal speelt.
Ik kan wel aanraden het boek in het Engels te lezen want volgens mij gaat veel van het 'spelen met taal' verloren als je het boek vertaalt.

Gelezen door: frances de meulder (1 boeken)

Een boek dat misschien traag op gang komt, maar hoe langer hoe meer kom je in het verhaal. Mysterieus.

Het wordt een onderhoudende zoektocht. Maar op het einde vallen pas alle puzzelstukjes in elkaar, snap je pas de boodschap van het boek en blijf je dan ook "verlicht" achter.

Meesterlijk! Het boek zoals je altijd had willen lezen. Laat een blijvende indruk na.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: ukraine