Vijftig tinten grijs

Gelezen door: carlo.ballet (1 boeken)

Interessant om te ontdekken waarom dit boek zo'n hype heeft veroorzaakt...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
iris op 3 juli 2013:
Idd uit nieuwsgierigheid eens ter hand genomen, jammer van de taalfouten.

Gelezen door: André Oyen (3542 boeken)

Citaat: "Ik glimlach:missie volbracht. Meer dan volbracht. Ik grijns. Heel veel meer dan volbracht en ik word afgeleid door de herinnering aan gisteravond. Zijn woorden, zijn lichaam, zijn vrijen... "

E.L. James is echtgenote, moeder en heeft een baan als TV-executive. Ze wilde altijd al verhalen schrijven, maar heeft dat uitgesteld tot haar gezin en carrière dat toelieten. Is de Vijftig tinten-trilogie porno, erotica, bouquetreeks, soap in boekvorm? Een mengeling van dat alles of is het een nieuw genre? Nieuw is het zeker niet. Lydia Rood en een hele sliert Vlaamse, Nederlandse, Franse en Angelsaksische schrijsters produceren al heel lang erotische romans, die flink wat hoger niveau hebben dan deze trilogie.
Wat deze reeks zo aantrekkelijk maakt is waarschijnlijk de combinatie bouquetreeks met kinky seks. Alleen seks zou dit succes nooit teweeggebracht. In de kern is het een ietwat geforceerd gepassioneerd liefdesverhaal. Het is een slappe Gejaagd door de wind-versie met een 'kink'. De auteur zelf zegt in een interview dat 50 tinten grijs een gevolg van de midlife crisis is die ze doormaakt en al haar fantasieën zijn er in verwerkt.

Anastasia Steele staat op het punt om af te studeren in Engelse taal en literatuur. Als ze invalt voor haar zieke vriendin Kate en succesvol zakenman Christian Grey interviewt voor het universiteitsblad, vindt ze hem meteen aantrekkelijk maar ook intimiderend. Meer ontmoetingen volgen en er ontwikkelt zich een intense en gecompliceerde liefdesrelatie met kinky SM trekjes.
50 Tinten is een trilogie en dit is het eerste deel. 50 Shades of Grey slaat op de vele gezichten van Christian Grey. Naief jong meisje ontmoet aantrekkelijke, succesvolle en heel erg rijke zakenman. Met wat minder humor en wat meer seksscènes natuurlijk. Maar het is vooral een liefdesverhaal met complicaties.

Anastasia, Ana genoemd door haar vrienden is slim en aantrekkelijk, maar verder een heel gewone studente met een bijbaantje en leuke vrienden. Christian Grey is dominant, een control-freak, een aparte sekuele voorkeur en heeft een verleden waar hij niet veel over los laat. Ana probeert hier in de loop van het boek achter te komen. De liefde is wederzijds, maar Christian stelt wel voorwaarden, die hij zelfs op papier zet en wil laten ondertekenen. Hij wil Ana compleet manipuleren en domineren, niet alleen op lichamelijk gebied, en zij moet zich aan zijn wensen ondewerpen. Hij haalt daarbij alles uit de kast en deinst er niet voor terug haar te straffen of te stalken.

Of mannen het boek kunnen waarderen is de vraag. Persoonlijk vond ik het nogal tuttig en klef Amerikaans. Maar toch maakt het boek heel veel discussie los en dàt vind ik persoonlijk altijd iets postief. In Amerika wordt het genre 'mommy porn' genoemd. Er zijn ook mensen die geen goed woord voor het boek overhebben, niet zo zeer over de sekscènes als wel over de onderdrukking of onderwerping van de vrouw die daar plezier aan beleeft. Men is zelfs bang dat het huiselijk geweld er door zal toenemen. Alhoewel ik dat toch wel erg over de top vind. Overhypte boeken zijn niet altijd goede boeken, en dit is voor mij hier een heel duidelijk voorbeeld van. Maar er zijn er meer dan 3 miljoen die daar totaal anders over denken en dat moet ook kunnen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Dit is het boek waarover iedereen het heeft, en waarover de meningen verdeeld zijn. Ik heb genoten van het liefdesverhaal tussen Christian en Ana, en ook ik ben benieuwd hoe het afloopt tussen hun beiden. Wat is er in zijn jeugdjaren gebeurd met Christian, dat hij zo geworden is? Ik kan begrijpen dat er zovele vrouwen weg van zijn, het doet je dagdromen en het sm-gehalte geeft het geheel iets kinky. Het is de ideale vakantie-lectuur, relax in een stoel, verstand op nul en lezen maar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rani (1 boeken)

Het boek Vijftig tinten grijs van E.L. James is een echte aanrader. Van begin tot einde wordt de lezer in spanning gehouden en zowaar in het verhaal meegezogen. Het hoofdpersonage, Anastasia Steele, is een literatuurstudente en de onschuld zelve. Op zekere dag komt ze in contact met de controle freak en tevens wondermooie Christian Grey, vanaf dan krijgt haar leven een totaal andere wending. Doorheen het boek is er een groeiende sympathie voor de jonge vrouw die worstelt met een hartverscheurende tweestrijd. Ofwel kiest ze voor een normale relatie en moet ze haar welbeminde Christian vergeten, ofwel kiest ze voor de SM-verslaafde Christian, wetende dat de liefde nooit wederzijds zal kunnen zijn. De gemakkelijke woordenschat waarmee het boek geschreven is, zorgt er tevens voor dat je hoofdstuk na hoofdstuk kan verslinden. Wetende dat het slechts fictie is, blijft de verhaallijn in je hoofd rondspoken. Wanneer je dit van een boek kan zeggen, stel ik dat het lezen ervan zeker de moeite waard is.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Wouter Driessens op 6 maart 2013:
Prachtige recensie! Werkelijk subliem!

Gelezen door: EleniSunaert (1 boeken)

De Britse auteur E.L. James is een naam die ons allen vandaag de dag wel bekend in de oren klinkt. De vrouw die al sinds haar kindertijd ervan droomde om verhalen te schrijven, maar haar droom uitstelde voor haar gezin en carrière als televisieproducent. Pas in 2011 besloot ze om haar kans te wagen en  een grensverleggend verhaal neer te schrijven boordebol romantische en sensuele verlangens die elke lezer in vuur en vlam zet. In 2013 werden er al meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht. Het is dan ook geen wonder dat de trilogie nu al aanschouwd wordt als de succesvolste erotische trilogie aller tijden.

Het eerste boek van de trilogie vertelt het verhaal over de jonge, onschuldige Anastasia Steele die per toeval de  mysterieuze, intimiderende miljonair Christian Grey ontmoet. Al vanaf hun eerste ontmoeting is het duidelijk dat er een intense aantrekkingskracht heerst tussen hen, die al snel evolueert naar een verslavende seksuele relatie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat niet alleen het grensverleggende concept van het verhaal, maar ook elke gedetailleerde beschrijving van de gevoelens die hun uitzonderlijke relatie teweeg brengt  bij de onervaren Anna, de nieuwsgierigheid en sensuele verlangens bij elke lezer zal aanwakkeren en niet meer los zal laten tot je het boek in één keer hebt uitgelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hanswalleke (1 boeken)

Adembenemend spannend en erotisch...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Kat (3 boeken)

Vijftien miljoen verkochte exemplaren wereldwijd van Vijftig tinten grijs. Vertaalrechten die door 33 landen zijn gekocht. Universal Pictures en Focus Features die eerder dit jaar de filmrechten kochten. En nog deze maand verschijnen het tweede en derde deel in Nederlandse vertaling, het einde is dus nog lang niet in zicht. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat is dat toch met E.L. James’ Vijftig tinten trilogie?

Seks, zo luidt het antwoord. Hoewel de eerste erotische scène zo’n 120 pagina’s op zich laat wachten, is de seks daarna niet meer weg te denken. Hoogwaardige literatuur is deze trilogie allerminst te noemen, maar dat schijnt de lezers -gezien de verkoopcijfers- niet te deren. En toch lees je de drie boeken in één adem uit. Bij de zoveelste tenenkrommende zin zucht je een keer, bij het zoveelste cliché rol je met je ogen en de zoveelste seksscène lees je schamper. Maar stiekem wil je toch graag weten hoe het afloopt tussen Ana en Christian. Deze trilogie zal geen literatuurprijzen winnen, maar bezorgt je wel rode oortjes.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: usa