De schade-expert

Gelezen door: Marita Schaukens (133 boeken)

Citaat: "Ik ga naar mijn werk, was de auto, betaal mijn belastingen, recycle mijn glas en plastic, maar het is het verleden dat zich driedimensionaal aan me voordoet, vol kleur en geur."

De tweede roman van Campbell leest vlot. Ik las hem in de maand november, een sombere maand meestal, en uiterst geschikt voor de lectuur van dit werk.

Caro, de schade-expert, ontmoet op het kerkhof een 73-jarige man Tom die nog altijd leeft met de herinnering aan 1942 en de catastrofe toen voor de Canadese soldaten in Dieppe. Met Caro bezoekt hij die plaats in Frankrijk. De Canadese soldaat Jimmy liet er het leven en die bleek ook een belangrijke rol gespeeld te hebben in het gezin van de jonge Tom.  De oude man worstelt met dat verleden, net als Caro een manier zoekt om met het verleden, de liefde voor Cormac én de vroege dood van Estelle - twee buren van haar als jong meisje -, af te rekenen en  er de "schade" van op te meten.

In dat verleden spelen begeerte en onvervulde liefde een belangrijke rol.

Campbell kan vertellen, ze kent de psychologie van mensen en ze is niet te beroerd om veel naslagwerken te raadplegen. Aandoenlijk zijn de scènes met de hond Jack, scherp haar analyses van de moderne mens die worstelt met angsten en zich daarom voor alles en nog wat laat verzekeren (tegen mogelijke schade). De werkelijkheid is niet te verzekeren: elke mens moet er leren mee om te gaan.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 27 april 2012:
De schade-expert is een knappe roman over omgaan met een traumatisch verleden. Het hoofdpersonage Caro is een heel complexe figuur, een droevige ziel, verteerd door het verleden, die er niet in slaagt haar leven op de rails te krijgen. Ze trekt vaak op met een oude man. Ook hij lijdt onder een onverwerkt (oorlogs)verleden. En net als in De logica van het moorden hebben psychologen niet echt een antwoord op al dat menselijk leed.