Het lijden van de jonge Werther

Gelezen door: Frederik Thomas Verleysen (20 boeken)

Citaat: "Je vraagt of je me mijn boeken zult sturen? Beste, in godsnaam, houd ze alsjeblieft uit mijn buurt."

Deze briefroman over onbeantwoorde liefde die eindigt in zelfdoding werd geïnspireerd door Goethes eigen jeugd. De impact van het boek was zo groot dat Europa, eind 18de eeuw, geteisterd werd door een heuse Werther-rage, zowel wat betreft de kleding en gedragingen van de protagonist, als zijn tragische levenseinde. Goethe schrijft kleurrijk over die tijdgeest: de ontvankelijkheid voor de natuur, de filosofische debatcultuur, en de cultus van het zwaarmoedige sentiment.

De lezer vandaag heeft weinig gemeen met Werther en Lotte, maar het verhaal beklijft onverminderd, dankzij het tijdloze thema en Goethes stilistische kwaliteiten.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
annelies op 23 juni 2010:
Ik heb dit gelezen toen ik 18 was, ik denk dat dit niet de ideale leeftijd voor me was om dit boek te lezen. Ik werd er namelijk zelf depressief van. Desondanks is het een echte aanrader! Heel aangrijpend. Misschien lees ik het ooit nog eens terug om het met de ogen van een "volwassene" te bekijken.
Cindyyy__ op 15 april 2010:
Dit boek is gewoon geniaal geschreven. Het is geen dik boek, maar toch heb ik er mijn tijd voor genomen. Dit omdat Goethe zijn woorden zo weloverwogen heeft uitgekozen om de dingen te beschrijven en je hier ten volle van kan genieten als je er niet als een gek doorbladert. Goethes manier van schrijven overweldigt gewoon enorm hard en doet je op een andere manier kijken naar bepaalde dingen. Ik kan er alleen maar positief over zijn.
Emily Martens op 15 maart 2010:
Ik heb Het lijden van de jonge Werther gekozen omdat het boek enorm populair was toen het verscheen en na al die jaren nog altijd een heel bekend boek is. Het boek werd zowel krachtig veroordeeld als tot het boek van de eeuw verheven.

Deze roman van Goethe bracht veel zelfmoorden teweeg. Daardoor wekte het mijn nieuwsgierigheid op en ik wou weten of het echt zo’n depressief boek was. De stijl waarin het boek geschreven is, namelijk een briefroman, is ook vernieuwend en leuk om te lezen.

In het begin dacht ik dat het een saai verhaal was, integendeel! Het is een meeslepende briefroman over Werthers onbeantwoorde liefde, obsessieve verliefdheid en hartstocht voor Lotte. Werther ontmoet Lotte in de lente van 1771 en pleegt zelfmoord in de winter van 1772. In zijn brieven naar Wilhelm schrijft Werther over zijn gevoelens, over de zaken die hem bezighouden, zijn reizen, de natuur en de mensen die hij ontmoet.

Het boek is onderverdeeld in twee delen. In het eerste deel van het boek is hij gelukkig en leest hij in Homerus. In het tweede deel ruilt hij zijn Homerus in voor Ossian, de dichter van de duisternis.

Het boek is in de 18e eeuw geschreven maar het thema kan zich de dag van vandaag ook evengoed afspelen. Het is een boek vol emoties.

Gelezen door: Guillaume Dehantschutter (1 boeken)

Het is moeilijk een boek te lezen in een Nederlands mij onbekend, een zeer oud taalgebruik. Maar de manier waarop het boek je meesleept is echt fantastisch, de gevoelens van de schrijver zijn zo goed neergepend. De gevoelsuitingen in het boek zijn veelal overdreven, maar het geeft iets uniek aan het boek waardoor het zich onderscheidt van andere romans. In het begin is het boek bijna niet uit te houden om te lezen, maar hoe meer je leest, hoe meer het begint te boeien, de tragedie wordt als het ware geïllustreerd voor de ogen van de lezer. Het personage van Werther heeft iets wat ons allemaal typeert namelijk het eeuwige streven naar liefde, het boek leert je dat een leven zonder liefde een tragisch, pijnlijk leven is. Ook Werther geeft zoals ieder normaal mens alles van zich om de liefde van zijn leven bij zich te kunnen hebben, maar jammer genoeg loopt dit niet goed af, wat hem dwingt om zelfmoord te plegen... We kunnen vaststellen dat dit vandaag nog altijd gebeurt dus tijden veranderen wel, maar gevoelens niet. Volgens mij zeker een aanrader voor de gevoelige types onder ons!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: