Het negende schrift van Maya

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Ik bevind me in Chili, het geboorteland van mijn grootmoeder, Ni­dia Vidal, waar de oceaan happen neemt van de aarde en het Zuid-Amerikaanse continent in eilanden uiteenvalt. Preciezer gezegd bevind ik me in Chiloé, in La Región de los Lagos, tussen de eenenveertigste en de drieënveertigste breedtecirkel op het zuidelijk halfrond, op een archipel met een oppervlakte van ongeveer negenduizend vierkante ki­lometer en met zo’n tweehonderdduizend inwoners, die stuk voor stuk kleiner zijn dan ik. "

De negentienjarige Maya wordt om veiligheidsredenen door haar grootmoeder met Chileense roots naar Chiloé, een eiland in het zuiden van Chili gestuurd. De ogenschijnlijke rust van deze geïsoleerde plek steekt schril af tegen het harde straatleven van Las Vegas met zijn drugs en geweld dat Maya gewend is en waarvoor ze nu op de vlucht is. Haar oma heeft haar een schrift meegegeven waarin ze haar dagboek kan bijhouden. Zo kan ze erachter komen wat zij nu echt wil met haar leven. Op Chiloé woont Maya bij Manuel Arias, een oudere, stugge antropoloog die bezig is een boek te schrijven over de mythologie van het Chileense eiland. Ook hij worstelt met de demonen uit het verleden (de Chileense dictatuur). Isabel Allende heeft een aangrijpend verhaal geschreven over een jonge vrouw die de waarde van het leven opnieuw ontdekt. Met een groot inlevingsvermogen beschrijft ze de mensen om Maya heen: haar liefdevolle grootouders, haar verslaafde Las Vegas-maatje Freddy, haar geliefde Daniel, de norse Manuel Arias en de bewoners van het eiland (huisdieren en zeehonden inbegrepen), die haar leren luisteren naar de stem van de natuur. Moest ik vroeger niet met drugs en alcoholverslaafden gewerkt hebben dan zou het verhaal van Maya mij te hallucinant en overdreven geleken hebben. Nu lijkt het me zéér realistisch en zeker voor een wereldstad als Las Vegas. Volgens mij heeft de schrijfster een serieuze research gedaan. Het is dan ook een sfeervolle roman waarin rouw en overleven een heel belangrijke rol spelen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
kathleen op 7 mei 2013:
Ik blijf een fan!
Wendy Benoy op 11 maart 2012:
Ik vond dit ook een schitterend boek! Heel mooi geschreven!

Gelezen door: Sofie Vermeir (1 boeken)

Dit is het eerste boek van Allende dat ik lees. Ik stond steeds een beetje twijfelend tegenover boeken waarin magie en tovenarij geweven zit, maar omdat de grote verhaallijn erin mij toch leek aan te spreken, ben ik er ditmaal toch aan begonnen. En ik geef grif toe, hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Het boek was enorm spannend, het feit dat Maya naar Chili wordt gestuurd roept onmiddellijk veel vragen op. Waarom? Wat is het verleden van Maya? Houdt ze dit vol? Je krijgt overal een antwoord op! Het verhaal is eigenlijk heel triest en aangrijpend, maar door het feit dat personages heel uitvoerig worden beschreven, leer je dat ook mensen met een zwaar verleden weer gelukkig kunnen worden, op hun manier. Absoluut een aanrader dus!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Beatrijs Vanleenhove (1 boeken)

Citaat: "

Ze hebben me Maya genoemd omdat Nini iets met India heeft en mijn ouders geen andere naam wisten te bedenken, hoewel ze daar toch egen maanden de tijd voor hebben gehad. In het Hindi betekent maya ‘betovering, illusie, droom’, niet bepaald zaken die met mijn karakter overeenkomen. Attila zou beter bij me passen, want waar ik langs ben gekomen, groeit geen gras meer.

Wat kan ik verder vertellen over mezelf? Ik ben een meter tachtig, weeg achtenvijftig kilo als i k voetbal, en heel wat meer als ik niet mezelf niet in acht neem, ik heb gespierde benen, twee linkerhanden, blauwe of grijze ogen, dat hangt af van het tijdstip van de dag, en ik vermoed dat ik blond ben maar daar ben ik niet helemaal zeker van, want mijn eigen haarkleur heb ik al een jaar of wat niet meer gezien.


 

"

Het boek speelt zich deels af in Zuid-Amerika, deels in Noord-Amerika. Het hoofdpersonage heet Maya die zichzelf goed in de nesten werkt en met hulp van familie er probeert bovenop te komen. Het gaat over drugs, prostitutie, corruptie, jezelf terugvinden, liefde en familie. Het speelt zich af op twee verschillende tijdstippen. Op het einde van het boek vloeit alles samen en vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Bij het lezen van het boek ervaar je spanning, ontroering, kwaadheid, bezorgdheid, lachbuien en romantiek. Maya laat je niet onberoerd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Monia (24 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: chili