De plaag

Gelezen door: Annelies Beck (4 boeken)

Citaat: "De serveerster brengt de soep. Een groot bord dampende broccolisoep waarin croûtons dobberen rond een wolkje room. Precies wat ik nodig had. (…) Ik schuif het opengevouwen boek onder de rand van mijn bord. Ik proef die figuur van Marais zoals ik mijn soep proef en ik weet nu al dat zijn smaak me niet meer los zal laten."

David Van Reybrouck zou eigenlijk aan zijn doctoraat moeten schrijven, maar hij raakt gefascineerd door de schrijver Eugène Marais. Heeft Maurice Maeterlinck, onze enige Nobelprijswinnaar Literatuur, zich “geïnspireerd” op Marais’ werk? Van Reybrouck gaat op zoek naar het verband tussen het werk en de ideeën van Marais en die van Maeterlinck.

De plaag is een zoektocht die schrijver en lezer tot in Zuid-Afrika brengt. Het leest als een detective, maar is tegelijk een boek vol vragen en gedachten over schrijven, over Zuid-Afrika vroeger en nu en over… termieten.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Stijn Vercamer op 22 september 2010:
Wellicht het boek met de meest vreemde ingrediënten die ik ooit heb gelezen. Fascinerend! Hier en daar staat wel een schoolopstel-zinnetje dat de eindredactie niet had mogen passeren. Maar dat een boek over de parallellen tussen Maurice Maeterlinck en Eugène Marais, overladen met termieten, mij zo geboeid zou houden... Dat had ik nooit gedacht. Met dank aan Ulke om het mij cadeau te doen.

Gelezen door: Friedl' Lesage (4 boeken)

In De Plaag vertelt David Van Reybrouck hoe hij als doctoraatsstudent zijn onderzoek deed naar het vermeende plagiaat van onze enige Nobelprijswinnaar literatuur Maurice Maeterlinck. Zijn ongemeen spannende speurtocht leidt ons langs vele gesprekken en bibliotheken maar ook richting Zuid-Afrika waar hij veel meer vindt dan hij zoekt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

We hebben welgeteld één schrijver die de Nobelprijs literatuur won, Maurice Maeterlinck, een Vlaming die, naar de geplogenheden van zijn tijd, in het Frans schreef. En nu wordt die man ervan verdacht plagiaat te hebben gepleegd. Het boek van David Van Reybrouck leest als een thriller, maar geeft wel degelijk stevig onderbouwde informatie, neemt je mee langs vele bibliotheken en geeft je inzicht in het Zuid-Afrika van vroeger en nu. Wat een geluk dat de schrijver niet alleen aan zijn doctoraatsthesis werkte!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: