De suikersteeg

Gelezen door: Veerle Bonte (23 boeken)

De Suikersteeg is het derde en laatste deel van de Egypte-trilogie van Mahfoez en betekent na Tussen twee paleizen en Paleis van verlangen het afscheid van de intussen uitgebreide, maar door tegenspoed getekende koopmansfamilie Abd al-Gawwaad.

Caïro 1935. Kamaal is leraar geworden en overtuigd vrijgezel. Op zoek naar waarheid en wijsheid brengt hij al zijn tijd door tussen zijn boeken, maar vindt er voornamelijk twijfels en eenzaamheid. Zijn drie neefjes Ridwaan, Ahmed en Abd al-Moen'im hebben het minder moeilijk om hun weg te vinden. Ze zijn fanatieke aanhangers van drie verschillende strekkingen binnen het chaotische en corrupte politieke landschap van de jaren dertig: de nationalistische beweging, het moslim-fundamentalisme en het communisme. Hun onderlinge meningsverschillen geven de onrust weer die leeft in het land.

Deze trilogie hield me drie volle weken in de ban. De evolutie binnen de boeken is opmerkelijk, niet alleen in het gezinsleven maar ook op sociaal en politiek vlak. Het verhaal heeft mijn hart beroerd en mijn blik verruimd. Mahfoez is een wonderlijke verteller en een geëngageerd schrijver wiens werk ik zeker beter wil leren kennen. Richard van Leeuwen verdient ook lof: niet alleen omwille van zijn uitstekend vertaalwerk, maar ook voor zijn nawoord in elk boek. Hij geeft de lezer prima achtergrondinformatie over de politieke situatie in Egypte tussen 1915 en 1945.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Kris Logghe op 28 juni 2006:
Prachtig boek dat inderdaad van nabij het gezin Abd al-Gawaad volgt en anderzijds een stuk geschiedenis van Egypte uitdiept.
De positie van de onderdanige vrouw en de diep-religieuze mannen, die toch op hun manier aan drank en vrouwen geraken is me zeer bijgebleven. Naghieb Mahfoez durft tegen schenen te schoppen!

Een trilogie die ik tijdens m'n vorig verlof met veel plezier heb verslonden.

Locatie: caïro