Zo kwamen we aan het eind

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Zo kwamen we aan het eind speelt zich af op een Amerikaans reclamebureau tijdens de laatste stuiptrekkingen van de internethype. Prikborden, koffiebekers, ontslagbriefjes en moordende concurrentie - the American way of life, gezien door de ramen van een kantoortoren. In een klimaat van inkrimpingsoperaties moeten de medewerkers leren om dag in, dag uit op min of meer vreedzame wijze met elkaar om te gaan, ook al doen de onophoudelijke herrie en onmin het bureau eerder op een groot probleemgezin lijken.

Joshua Ferris schetst meer dan de hilarische uitwassen van ons westerse arbeidsethos en de verwording van ons bedrijfsleven. Zo kwamen we aan het eind gaat over de spanning tussen ons innerlijke en uiterlijke zelf, wie we zijn en hoe we gezien worden - en over de manier waarop ons werk (de vriendschappen, de rivaliteit, de hemeltergende sleur) ons niet alleen een inkomen oplevert maar ook een akelig groot deel van onze identiteit.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Agnes Poesen op 29 mei 2011:
Zelden zo’n herkenbaar en geestig boek gelezen als Zo kwamen we aan het eind, de debuutroman van Joshua Ferris. In een dikke 400 blz. vernemen we het verhaal van een Amerikaans reclamebedrijf dat weet dat het meer dan 5 voor 12 is, het faillissement staat voor de deur!!! Deze situatie is niet alleen duidelijk voor de top maar ook voor de “gewone” bediende. Redden wat er nog te redden valt, alle neuzen in dezelfde richting en we gaan er -weliswaar met een kleinere ploeg en na doorvoering van weloverwogen saneringen - terug tegen aan.

Dit is wat men in theorie denkt dat er zal gebeuren….maar het tegendeel is echter waar! Er worden nog meer voorvallen uitvergroot, wijzigingen besproken en gewogen, roddels de wereld ingestuurd, een ballonnetje opgelaten om zo achter de waarheid te komen …. Met een vlotte en geestige pen geeft de schrijver vorm aan het gedrag van de diverse medewerkers. Hij maakt duidelijk dat de uiterlijke manier van zijn van een persoon niet steeds strookt met wat er innerlijk in een mens om gaat.

Kortom, welk gedrag gaat een persoon vertonen als hij voelt dat de poten onder zijn stoel worden gezaagd. Velen verliezen hun identiteit, hun werk is immers hun zijn, hun eigenwaarde, hun sociale contacten,…naast de materiële beslommeringen bij een baanverlies. De sterkte en de herkenbaarheid van deze roman schuilt mijn inziens in het feit dat alles wordt uitvergroot, wat het nog herkenbaarder maakt.

Al wie een fan is van zaken als The office en Het eiland zal genieten van dit boek. Een mens zou haast medelijden gaan krijgen met werknemers, vakbonden enz. die aandringen op meer mogelijkheden tot thuiswerk…….wat zouden die werknemers niet allemaal moeten missen!!!!

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Zo kwamen we aan het eind speelt zich af op een Amerikaans reclamebureau tijdens de laatste stuiptrekkingen van de internethype. Deadlines, zwarte koffie, ontslagbriefjes en moordende concurrentie - the American way, gezien door de ramen van een kantoortoren. Terwijl de economie achteruitgaat en het werkklimaat versobert worden de medewerkers steeds afhankelijker van elkaars creativiteit, al besteden ze die voornamelijk aan hun roddels, conflicten en eigenzinnigheden. Zo zijn er Chris Yop, die een verbeten strijd voert om het behoud van zijn bureaustoel. Janine, die in diepe rouw troost zoekt op het herentoilet, en de afgevloeide Tom Mota, van wie niemand weet of hij plannen smeedt voor een explosieve revanche. En er is Lynn, de grote bazin, die de tongen losmaakt als ze het hele team inschakelt voor een raadselachtige fondsenwervingsproject. Het boek leest heel vlot en is zeer herkenbaar geschreven. Je leer ieder personage beter kennen met hun onhebbelijkheden. Soms is het erover, maar het stoort niet echt. Vooral het verhaal van Lynn, is toch wel heel aangrijpend. Ook heb ik genoten van de beruchte totempaal. Ik denk dat ieder van ons, haar of zijn werkplek vergelijkt met dit boek, en dan weet je dat bepaalde situaties zeer eigen zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: amerika