Aankomen in Bali

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Mijn Balinese spiegelmasker. Morgen zal de daarin weerkaatste achtergrond verschuiven van Oost naar West. Maar waar ik mij ook bevind, altijd zal mij in vijfvoud de vrouw aankijken die hier was. Een op zoek naar een onbekende bestemming-van een zoon, een boek, zichzelf."

Ingrid Vander Vekenis is journaliste en columniste, bestuurslid PEN-Vlaanderen, docente Artesis-hogeschool... Ze schreef twee verhalenbundels (Tiramisu en Cru Bourgeois), drie romans (Papavers, Nieuwe mannen, nieuwe vrouwen en Dubbelspoor) en een dagboek (Zestig).  Zij publiceerde daarnaast ook jeugdboeken; o.m. Sam (bekroond met een Boekenwelp) en Olikonijneendpauwpanter (ook opgevoerd in theater). Voorts schreef ze ook televisiescenario's, scripts voor ballet, en theater.

Aankomen in Bali, heeft als ondertitel Een liefdesverhaal. Als het daarbij gebleven was had ze het zich een stuk makkelijker kunnen maken. Uiteraard gaat het ook over het waargebeurde liefdesverhaal van een Vlaamse jongeman en een Balinese tempeldanseres, maar er is meer ... en daarom is het ook een levensverhaal geworden waarin de zoektochten naar en het samensmelten van verschillende culturen centraal staan.

Het begint eigenlijk allemaal heel onschuldig met een ontmoeting van de auteur met een vroegere collega op een straathoek. Het verhaal dat haar vroegere collega te vertellen heeft over haar jongste zoon wekt enerzijds haar nieuwsgierigheid als journaliste en schrijfster maar anderzijds ook haar fascinatie als mens die het verhaal achter het verhaal wil leren kennen en zo begint de reconstructie en de analyse van het levensverhaal van een jongeman die een zeker bestaan in het Westen verlaat om een nieuw en onzeker op te bouwen in het Oosten. Het hoofdpersonage, die eigenlijk Maarten heet maar die de auteur voortdurend 'de zoon' noemt, had als kind al een hang naar het Oosten. Dat blijkt uit de keuze van zijn jeugdvriend met Oosterste roots en zijn keuze om Oosterse talen, namelijk Chinees te gaan studeren. Een reis naar China is echter een ontnuchtering. Dit is niet wat hij er van verwachtte. Pas als hij 'aankomt in Bali' weet hij dat hij zijn bestemming heeft bereikt. Bali bevredigt zijn honger naar Oosterse magie.

Maar er is een groot verschil tussen verliefd worden op een land of er in leven. En dat laatste wil hij doen met volledige overgave. Hij zet alles op alles om te leven, lief te hebben en te werken op dat exotische Bali. Met vallen en opstaan tracht hij zich vast te klampen aan Bali en zich los te weken van zijn geboortegrond.

Aankomen in Bali is een doorleefd boek dat eenieder die geboeid wordt door andere culturen zeker zal aanspreken. Maar het is eveneens een aanrader voor de doorsneelezer die gewoon een goed en vlot geschreven boek zoekt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
anne-marie dewachter op 17 maart 2011:
Ze moesten jou als recensent aanstellen! Ik ga het in ieder geval kopen dit weekend en me erin verdiepen.

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Het boek heeft niet aan mijn hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen. Het is dan ook geen liefdesverhaal zoals de ondertitel laat vermoeden maar eerder een zoektocht om de Oosterse levensfilosofie te kunnen begrijpen. De schrijfster heeft naar mijn aanvoelen teveel in het boek willen steken.

Enerzijds is er het verhaal van een jonge man die zich meer erkent in de Oosterse mentaliteit en anderzijds haar eigen zoektocht om de Oosterse levenswijze te doorgronden. Dat de schrijfster een journaliste is komt sterk naar voor in de vele gedetailleerde beschrijvingen mbt Balinese dansscholen en orkesten. Leuk om lezen maar het geeft geen extra dimensie aan het verhaal of de roman. Het geeft naar mijn aanvoelen eerder aanleiding tot een gevoel van logheid wat de leesbaarheid van de roman niet echt ten goede komt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Karla (73 boeken)

Citaat: "‘Zo weven Balinezen hun web, over de dood heen. Ze trekken draden van verleden naar toekomst. Ze haperen niet, ze stoppen nooit. Balinezen zijn superieure spinnen. Kan ik van hen leren?’ "

Aankomen in Bali is in een notendop het verhaal van een Vlaamse jongeman die zich onweerstaanbaar aangetrokken voelt tot het Oosten. Hij trekt naar Bali, maakt er zich de Balinese levensstijl eigen, bekwaamt zich in de traditionele maskerdans en wordt verliefd op een tempeldanseres. Mijn excuses voor bovenstaande samenvatting, want ze past niet bij dit subtiel beschreven, waargebeurde verhaal. De aanleiding is een eerder toevallige ontmoeting met een oude kennis bij de bakker. Het is de moeder die eventjes aanhaalt hoe haar jongste al van kleins af voorbestemd was om naar het Oosten te trekken. De auteur Ingrid Vander Veken bijt zich vast in dit verhaal en merkt dat het haar niet meer los laat.

Na de moeder praat ze ook met de vader, ze zoekt de Chinese jeugdvriend van de zoon op en reist tenslotte zelf naar Bali. Met haar relaas slaagt Ingrid Vander Veken erin om ons Westerlingen, al was het maar een glimp van de intrigerende Balinese hindoe-cultuur te doen aanvoelen. Beeldend en traag dompelt zij de lezer onder in dagdagelijkse rituelen en gebruiken, die ze fijngevoelig en heel gedetailleerd beschrijft. Dit alles op een rationele manier proberen te doorgronden moeten we vooral niet proberen.

Aankomen in Bali leest als een sprookje. Je geraakt helemaal doordrenkt van het Oosten, slechts heel af en toe schudt de auteur de lezer wakker met een kleine 'Westerse' bedenking die het ideaalbeeld fijntjes doorprikt. Op die manier trapt ze niet in de valkuil van exotisme, de neiging om deze voor westerse ogen zo mooie harmonieuze en kleurrijke cultuur te idealiseren. Aankomen in Bali is een aanrader voor elke lezer die op een ontspannende manier wat meer te weten wil komen over het ‘authentieke’ Bali.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: