HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich)

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Citaat: ""...politiek van deportatie en uitroeiing ,een methode die erop neerkomt dat er van de slachtoffers een actieve samenwerking wordt vereist.De joden zullen aan de oproep gehoor geven of het nu om emigreren gaat of om naar Auschwitz gestuurd te worden.Als ze dat niet hadden gedaan zou elke massale uitroeiingspolitiek onoplosbare inventarisatieproblemen hebben opgeleverd."

Een heel eigenwijze, creatieve, zeer gedetailleerde, intellectuele benadering van een zeer goed geïnformeerd jong schrijver die zijn bronnen gebruikt om over bepaalde gebeurtenissen te filosoferen, fictieve dialogen schrijvend zoals het had kunnen zijn. Hij doet dit met een bepaald cynisme. Hij noemt dit in het boek zijn tirannieke verbeeldingskracht. De schrijver zijn interventies onder vorm van verzonnen dialogen en beschrijvingen maken de zaken niet minder erg, maar zorgen ervoor dat je ondanks de gruwel blijft lezen. Knap doordachte strategie.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Theo Schippers op 31 december 2015:
Ik heb het boek niet gelezen maar het citaat vind ik op zich, als het buiten enige context zou staan, erg gewaagd/twijfelachtig. Hier lijkt het bijna de schuld van de Joden te zijn dat ze zijn gedeporteerd. De schuld in de schoenen van de slachtoffers schuiven, altijd erg mee opletten. Maar ik ken dus de context van het citaat niet, ik heb het boek niet gelezen.

Gelezen door: Sabine Boeykens (8 boeken)

Citaat: "Het hart van Praag slaat in mijn borst. Ik hoor het belgerinkel van de trams. Ik zie de mannen in groengrijze uniformen met hun laarzen op het plaveisel stampen. Ik ben er bijna. Ik moet erheen. Ik zal naar Praag moeten. Ik moet er zijn als het gebeurt. Ik moet het daar schrijven."

Het boek handelt over de aanslag die tijdens de Tweede Wereldoorlog gepleegd werd op het nazikopstuk Reinhard Heydrich. De schrijver neemt ruim de tijd om de voorbereidingen op de aanslag uit de doeken te doen. Pas de laatste honderd bladzijden handelen over de eigenlijke aanslag en de gevolgen ervan ; niet alleen voor Heydrich en de daders van de aanslag, maar ook voor het Tsjechische volk.

De schrijver heeft grondige research gedaan en de gebeurtenis erg waarheidsgetrouw weergegeven. Het boek leest als een trein en levert opnieuw het bewijs dat de waarheid soms de fictie overtreft. Graag meer van deze jonge, gedreven schrijver !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3451 boeken)

Citaat: "Voor Gabčik is de opdracht een oorlogsoperatie en en het risico te worden gedood vormt onderdeel van zijn werk. Kubiš bedankt de kolonel dat hij hem heeft gekozen voor een dermate belangrijke opdracht. De twee mannen verklaren dat ze liever dood zijn dan in handen te vallen van de Gestapo. "

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias 'de beul van Praag' en 'het blonde beest', is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi's die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem 'HhhH': Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.

Himmlers hersenen heten Heydrich, is nu de titel van het debuut van de Franse schrijver Laurent Binet (1972) dat ook nog meteen de Franse debuutprijs kreeg en genomineerd werd voor de prijs van de Europese boekhandel. HhhH is behalve een roman over een historische gebeurtenis ook het verhaal over het schrijven van die roman. Bijna op verslaggeverstoon beschrijft Binet hoe Heydrich zich van melomaan kind ontwikkelt tot meedogenloze beul. Parallel aan die ontwikkeling spelen zich de levens af van de aanslagplegers Gabčik en Kubiš. In korte hoofdstukjes bouwt Binet aan zijn roman, die langzaam maar zeker de lezer tegen wil en dank meesleept naar het huiveringwekkende einde: Heydrich overleeft de aanslag maar bezwijkt enige tijd later aan de gevolgen. Hitlers wraak is onvoorstelbaar. Twee dorpen verdwijnen van de aardbodem. De bewoners overleven het niet, evenmin als de plegers van de aanslag.

Aanvankelijk had ik het zéér moeilijk met de vorm van het werk, maar door zijn fenomenale stijl en opbouw raakte in de ban van dit aparte stuk van de geschiedenis dat me echt niet zo goed bekend was! Aangezien het boek in de eerste plaats een literair werk is, zal het dan ook eerder de liefhebbers van literaire werken aanspreken dan de lezers, die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Maar HhhH is zeker ook voor hen een aanrader, omdat het interessante inzichten biedt over de achtergrond van het Tsjechische verzet en over de beide mannen, hun gedachtegangen en hun voorbereidingen en de gebeurtenissen na de aanslag.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
leen de backer op 4 juli 2013:
Dit boek is een uitdaging voor je intellect en een zoekspelletje uit te vissen wat de feiten zijn en wat verzonnen is.
Wendy Benoy op 24 juni 2012:
Ik blijf het een vreemde vorm vinden en af en toe duurde het me allemaal wat te lang, maar ik heb toch wel iets bijgeleerd, want dit stukje uit de geschiedenis van WOII kende ik eigenlijk nog niet.

Gelezen door: Fons Mariën (201 boeken)

HhhH samenvatten is niet zo moeilijk. Het is een historische roman over de moord op Reindhard Heydrich, SS-er en 'protektor' van het Derde Rijk in Bohemen en Moravië (Tsjechië dus) begin jaren 40. In mei '42 wordt hij door een commando van een Tsjech en een Slowaak gedood wanneer hij door Praag naar zijn kantoor rijdt. Binet heeft zich voor zijn boek ongelooflijk gedocumenteerd en getracht het hele gebeuren te reconstrueren, van bij de opgang van Heydrich in de SS enerzijds en van de weg van de parachutisten Gabcik en Kubis anderzijds, tot de repercussies na de aanslag (het vernietigen van het dorp Lidice en opsporen van de daders). Binet brengt persoonlijke commentaar bij zijn verhaal, zijn 'struggle' met de materie, met de hiaten in het verhaal, hoe hij die moet opvangen etc. Dit boek is ongemeen boeiend en spannend zelfs al weet je dat Heydrich zal omkomen. Zoals op de cover staat: dit boek is subliem!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Kristoff Soete (4 boeken)

Citaat: "In de eerste versie had ik 'in een blauw uniform gesnoerd' opgeschreven. Ik weet niet waarom,ik zag het als blauw. Je ziet Goring namelijk vaak in een lichtblauw uniform op de foto's. Maar of hij het die dag aan had,weet ik niet. Het had bijvoorbeeld net zo goed wit kunnen zijn. Ik weet ook niet of dit soort scrupules nog zin hebben in dit stadium van de geschiedenis."

Er is zoveel geschreven over WO II en de uitwassen van het naziregime dat een mens dreigt een zekere moeheid te ervaren als het gaat over het zoveelste verhaal over een sadistisch monster... Niet zo bij Binet die op een heerlijke manier speelt met de conventies van het literaire genre en essays.

Fantastisch hoe hij je meezuigt in de leefwereld en een thriller schrijft over iets waarvan de uitkomst en het plot al jaren vastligt. Er zouden meer zo'n boeken moeten geschreven worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: praag