De 13 1/2 Levens van Kap'tein Blauwbeer

Gelezen door: BertVR (10 boeken)

Citaat: "Kennis is nacht!"

Dit boek doet het relaas over de helft van de levens van Kap'tein Blauwbeer. We volgen hem op zijn levensweg vanaf zijn 'geboorte' via dwergpiraten, klaboutergeesten, een gourmetica insularis, reddingssauriërs, de Duisterbergen en nog veel meer. Het is een soort ontdekkingsreis van Kap'tein Blauwbeer naar Zamonië en naar zichzelf. Het is dan ook mooi te volgen hoe de Blauwbeer zich ontwikkelt. In een intrigerende en complexe wereld ontdekt hij langzaam dat hij meer betekent dan hij in zijn halve leven voor mogelijk had kunnen houden...

Ik vond dit boek echt geniaal. Het bevat alles wat er in een goed boek moet zitten: fantasie, de nodige complexiteit, een goede dosis (absurde) humor, enkele verborgen filosofische ideëen en de geweldige illustraties zijn ook mooi meegenomen.
In al die opzichten heeft dit boek me versteld doen staan. Ik heb me werkelijk laten meevoeren naar het unieke Zalonië, waarvan ik na verloop van tijd gewoon wou dat het bestond. Maar wie denkt dat het een kinderboek is, heeft maar voor een klein stukje gelijk. De vertelstijl is immers niet altijd even toegankelijk voor onervaren lezers, vooral door de soms wel erg lange uitweidingen uit het 'Verklarend Lexicon van wonderen, organismen en verschijnselen van Zamonië van prof. dr. Abdullah Nachtegael' (met onder andere een beschrijving van hoe je je een vierkante meter dimensiegatruimte moet voorstellen) en opsommingen (die onder meer de verschillende districten van Atlantis op een rijtje zetten). Voor andere, meer gevordere lezers, zijn die stukken net om van te smullen.
Dit boek heeft hoe dan ook mijn kijk op wat een goed boek moet zijn voorgoed veranderd.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Annelies Blancke op 22 mei 2012:
Ik ben ook fan van de boeken van Walter Moers! Geen kinderboeken, maar ik heb al vaak fragmenten gebruikt in mijn lessen (beeldende vorming) om de fantasie van mijn leerlingen op gang te brengen.
BertVR op 19 februari 2011:
En dit is niet het enige werk van Walter Moers! Kijk ook zeker eens naar Rumo en de Wonderen in het Donker en De stad van de Dromende Boeken (daarvan wordt gezegd dat het een echte aanrader is, nog beter dan dit al zo goed boek).
Edwin Rombouts op 16 februari 2011:
Wow, dit klinkt helemaal als een boek voor mij, ga ik zeker eens zoeken! Bedankt voor de tip.