Afrikaans geheim

Gelezen door: Annemie Fivez (31 boeken)

Citaat: "Ik bleef bij Leandro tijdens de langzame doodsstrijd van Michele. In die 3 dagen van wachten ontstond er een soort kortstondige, levendige vriendschap tussen ons."

Als ik iets lees van Roger Martin du Gard(1881-1958) vraag ik me af wat voor een man die schrijver eigenlijk was en of hij zijn boeken wel verkocht kreeg. Zijn onderwerpen waren voor die tijd vast onbespreekbaar. In De verdrinking ging het om een homosexuele relatie, in Afrikaans geheim gaat het om een incestueuze relatie. Hij schrijft oh zo mooi, Martin du Gard. Ik ben vast van plan om zijn Luitenant-kolonel de Maumort ook te lezen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Annemie Fivez op 4 juli 2011:
Oeps, helemaal geen nobelprijswinnaar.

Gelezen door: André Oyen (3489 boeken)

Citaat: "Welnu, vanwege die zeventien jaar dat we samen hadden geleefd, vanwege die vertrouwelijkheid van broer en zuster, en ook omdat we familie waren, hadden wij dat meteen, dat soort heimelijke verstandhouding van oude echtparen. "

In 1931, tijdens een onderbreking van het schrijven aan zijn romancyclus Les Thibault, schrijft Roger Martin du Gard (1881-1958) deze korte novelle over een incestueuze liefde tussen broer (Leandro Barbazzano) en zijn 4 jaar oudere zus (Amalia). In een niet nader te noemen grote Algerijnse stad groeien zij samen op en wonen boven de boekwinkel van hun zeer strenge vader. Hun moeder is al jong overleden. Broer en zus delen vanaf hun prille jeugd dezelfde slaapkamer, gescheiden door een schot met een gordijn. Er ontstaat een stormachtige liefdesverhouding die door niemand wordt opgemerkt.

Maar na vier jaar komt hieraan een bruusk einde. Leandro moet zijn dienstplicht gaan vervullen in het Italiaanse leger en zal twee jaar wegblijven. Amalia wordt verplicht door haar vader te trouwen met de dertig jaar oudere welgestelde boekhandelaar Ignazio Luzzati, waarvan ze walgt maar met wie ze toch wil trouwen om niet in het klooster terecht te komen, indien haar broer haar zwanger maakt.
Leandro vertrekt in oktober naar Sicilië, het huwelijk vindt plaats. Zeven maanden later bevalt Amalia: een jongen, Michele. Roger Martin du Gard ontmoet Leandro (inmiddels een gerenommeerd boekhandelaar) in het sanatorium in Font-Romeu. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen Leandro en ‘meneer du Gard’. Broer, zus en zwager zijn inmiddels gezamenlijk eigenaar van de Librairie Barbazzano-Luzzati, opgericht door hun vader en nu een van de belangrijkste boekwinkels van de stad.  Een bekentenis in de vorm van een monoloog, zonder enige schaamte of spijt, in simpele feiten, maar met veel gevoel verwoord. Het is aan de toehoorder of de lezer hierover een oordeel te vellen.  

Roger Martin du Gard, die voor zijn omvangrijke saga Les Thibault in 1937 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, toont ook in deze ultrakorte novelle zijn meesterschap als verteller.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Annemie Fivez (31 boeken)

Citaat: "Ik bleef bij Leandro tijdens de langzame doodsstrijd van Michele. In die 3 dagen van wachten ontstond er een soort kortstondige,levendige vriendschap tussen ons."

Als ik iets lees van Roger Martin du Gard(1881-1958) vraag ik me af wat voor een man die schrijver eigenlijk was en of hij zijn boeken wel verkocht kreeg. Zijn onderwerpen waren voor die tijd vast onbespreekbaar. In De verdrinking ging het om een homosexuele relatie, in Afrikaans geheim gaat het om een incestueuze relatie. Hij schrijft oh zo mooi, Martin du Gard. Ik ben vast van plan om zijn Luitenant-kolonel de Maumort ook te lezen

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Noord-Afrika