Het vreugdevuur der ijdelheden

Gelezen door: Stany Crets (1 boeken)

Bonfire of the vanities vertelt over de ondergang van Sherman McCoy, zelfverklaard master of the universe en player in Wall Street. Zijn ambitie, hebzucht en vooral zin voor overspel doen hem verstrikt raken in een intrige van racisme en maken hem een speelbal in de handen van de pers en de Amerikaanse rechtspraak.

Dit was Wolfes eerste roman na zijn non-fictie-boeken en journalistiek werk. De roman draagt daar de sporen van. Zijn beschrijvingen van karakters en situaties zijn ontzettend gedetailleerd, maar daarom niet saai, integendeel. Wolfe schrijft met een geestigheid die de dramatiek van zijn personages net versterkt. Hij bezit het talent om zich nagenoeg onpartijdig in elk personage te verplaatsen. Dat maakt het voor de lezer een uitzonderlijke uitdaging.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Tim Devliegher op 8 januari 2010:
Een typisch jaren '80 boek maar nog steeds actueel. De verfilming was een draak maar dit boek zal je lang bijblijven.

Gelezen door: Tim Spiessens (16 boeken)

Een rasechte yuppie raakt betrokken bij een mysterieus verkeersongeval in de Bronx, een wijk die mijlenver staat van zijn leefwereld (op velerlei vlakken). Langzaamaan brokkelt zijn droomwereldje af en wordt hij geconfronteerd met zichzelf en de 'echte wereld'. Interessant is dat we het verhaal te zien krijgen vanuit verschillende standpunten, waardoor de puzzel slechts heel geleidelijk in mekaar begint te vallen.

Scherpe aanklacht van het Wall Street milieu eind jaren tachtig.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Kris Logghe op 22 oktober 2006:
Net uit! Voor mij toch een boek dat ik met plezier heb verslonden. Ondanks het dégoutante van de high-society krijg je toch medelijden met hoofdfiguur Sherman McCoy die in geen tijd van de hemel in de donkerste hel belandt. Ondanks de uitgesponnen interieurbeschrijvingen kijkt Wolfe toch met een kritisch oog naar het oppervlakkige van de "Top of New York". Aanrader!
Peter Desmet op 16 juni 2006:
Op zich best een leuk boek om te lezen maar een beetje te lang uitgesponnen. Uit interviews heb ik ook begrepen dat het eigenlijk om Wolfe's eigen sociale klasse gaat. Enig narcisime is dus ook aanwezig.