Mise en bouteille

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "En Sylvain, vind je haar mooi? De vraag zindert in de stilte die zich urenlang lijkt uit te strekken."

Net zoals bij de andere boeken van Diane Broeckhoven spelen emoties en gevoelens de eerste viool. Sylvain is een fils à mama die uit zichzelf wil breken. Een hulpgoederentransport naar Roemenië acht hij een geschikt moment om zichzelf vrij te vechten van zijn moeder.

Alsof moeder Julienne het erom gedaan heeft, breekt ze net voor de afreis haar heup en Sylvain ziet zich genoodzaakt om thuis te blijven. Als 'compensatie' besluit hij zich in te schrijven voor een dagtrip naar Zeeland. We zien hoe een verlegen man ontwapend wordt door de Roemeense zusjes Melba en Alina.

Samen winkelen ze in Zeeland en Sylvain komt thuis in een volledig nieuwe (moderne) outfit waarmee hij hoge ogen gooit bij zijn moeder. Ze wil alles weten en heeft zo haar bedenkingen tot de zusjes ook in haar leven verschijnen. Eerst als huishoudhulp en daarna... Of zal ze Sylvain voor zich willen houden?

Dit is een warm boek over ontluikende gevoelens op latere leeftijd. Ondanks de Franse titel is dit een boek dat zich in ieder Vlaams gezin kan situeren. De valkuil van het alledaagse wordt vakkundig ontweken door een subliem taalgebruik en dialogen die de lezer naar het puntje van zijn stoel doen schuiven. Een mooie leeservaring.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Marita Schaukens op 14 maart 2016:
Beklijvende korte roman van een schrijfster die ik graag lees. De titel verwijst naar het flesje waarin de Roemeense meisjes een leven samenstellen met zintuiglijke herinneringen aan hun overleden oma, maar zou ook een allusie kunnen zijn op het leven van Sylvain in het huis van zijn moeder: zichtbaar én toch gevangen ... De 36-jarige "eeuwige" vrijgezel pakt evenwel zijn bevrijding subtiel en assertief aan.
Lin op 17 februari 2016:
Diane Broeckhoven beschrijft de personages met veel psychologisch inzicht. In een nochtans dun boekje weet ze de essentie van de levens van haar hoofdpersonages (een dominante en wantrouwige moeder, een ietwat stille en verlegen zoon)te vatten. De reis die niet doorgaat door de val van de moeder - inderdaad: alsof ze het erom gedaan heeft - is een kantelpunt in hun leven.