De rokken van de ui

Gelezen door: André Oyen (3451 boeken)

Citaat: " Het duurde een tijdje voordat ik bij vlagen ging begrijpen en aarzelend toegaf dat ik onwetend of preciezer gezegd, niet willende weten deel had aan een misdaad die met de jaren niet minder werd, die niet wil verjaren, waaraan ik nog steeds lijd."

Günter Grass was al voordat hij de Nobelprijs literatuur kreeg een legende enerzijds door zijn werk en anderzijds door zijn politiek engagement.
Hij werd het geweten van het nieuwe Duitsland genoemd omdat hij er steeds op is blijven hameren dat Duitsland omwille van de misdaden van het nazisme een 'collectieve' schuld te vereffenen heeft. In zijn autobiografie De rokken van de ui, toont hij dan ook perfect aan hoe moeilijk hij het zelf had én heeft om met dat schuldgevoel om te gaan.

De memoires van deze levende legende zijn bijzonder knappe literatuur geworden ook mede dank zij het het inschakelen van de symbolische ui , die onder de vele rokken een bruikbare vrucht herbergt.

Zelden een boek gelezen waarin het schuldgevoel omwille van politieke idealen zo nadrukkelijk aanwezig is. Het werpt een constante donkere schaduw over het opgroeien en volwassen worden. Günter Grass geeft pas écht zijn ziel bloot wanneer hij het heeft over de kleine maar fijne gebeurtenissen uit zijn vroege levensjaren: de winkel van zijn ouders, zijn heimelijke bioscoopbezoekjes, zijn opleiding als beeldend kunstenaar, zijn eerste liefdes, de ontdekking van zijn schrijverstalent en de start van een leven en werk dat hem wereldroem zou brengen. Günter Grass beschrijft met veel verwondering en weemoed het leven van de jongeman die hij onmiskenbaar geweest is, maar waar hij zichzelf nu niet meer altijd in herkent.
Door de vele faits divers die in het boek aan bod komen, is De rokken van de ui uiteraard een must voor de fans. Te meer omdat er constant wordt gewezen op de ontstaansgeschiedenis van talloze onvergetelijke personages uit zijn werk. Voor de lezers die nog niets van zijn romans gelezen hebben is het zeker een aansporing om dit zo snel mogelijk te gaan doen.

Een heel sterk boek dat tevens een heel aparte visie over Duitsland en het nazisme geeft.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
ethel mc grawry op 31 augustus 2010:
Een kanjer van een schrijver!