De goede man Jezus en de schurk Christus

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "Dwazen denken: er is geen God. Welnu, ik begrijp die dwazen."

Een nieuw boek in de bibliotheek. Lovende achterflap. Een boek over godsdienst en geloof. Nog niets gelezen van Philip Pullman... Allemaal goede redenen om dit boek te lezen.

Nu het boek uit is twijfel ik tussen opportunisme (de verhalen uit de bijbel maken drie kwart van het boek uit) en een schitterend idee (het uitgangspunt, de persoonlijke inbreng van de auteur en de uitwerking). Het boek heeft in ieder geval bereikt dat het blijft hangen, het doet me nadenken over de drijfveren van de auteur. Drijft hij de spot met Jezus en de kerk? Enkel met de kerk?

Ik ben er nog niet uit.
Wel wil ik het uitgangspunt van het boek prijsgeven: Jezus werd niet alleen geboren in de stal te Bethlehem. Hij had een tweelingsbroer en van daaruit vertrekt het leven van Jezus zoals we het grotendeels kennen uit de bijbel. Ik moet toegeven dat het boek goed in elkaar past en me tot op het einde bleef boeien.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Andr├ę Oyen op 27 november 2010:
Door het menselijke karakter van Jezus is het verhaal vlot leesbaar. De anekdotische vertelling is vaak luchtig en speels, maar ook iets te weinig vernieuwend en diepgravend om echt te kunnen beklijven.
De Portugese Saramago en de Griekse Kazantzakis die hem al voor waren beenden het leven van Jezus Christus in hun eigen interpretatie wel een stuk complexer en filosofischer uit.