Het moois dat we samen delen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: " Ik lig op bed en luister naar de stilte waar ik de afgelopen jaren zo naar heb verlangd. Maar nu hunker ik vooral naar geluid dat het leven normaal maakt. Alledaagse geluiden waar ik vroeger wakker mee werd. Die van dit huis een thuis maakten. "

"Ish Ait Hamou (Vilvoorde, 9 april 1987) is een Belgisch voormalig (hiphop)danser, choreograaf, televisiepresentator en auteur van Marokkaanse afkomst. Sinds 2017 is Hamou stadsambassadeur van de stad Vilvoorde. Ish Ait Hamou publiceerde al verschillende romans sinds zijn debuutroman in 2014 en zijn vierde roman Het moois dat we delen verscheen in 2019 bij uitgeverij Angèle. Het moois dat we delen is een roman over twee levens die op een zeker moment bij elkaar komen. Luc is een oudere Vlaamse man die steeds meer Marokkaanse bewoners in de buurt ziet. Soumia is een van die buren. De lezer weet alleen dat zij vrij is gekomen na een vijf jaar lange gevangenisstraf en haar oude leventje weer oppakt. De auteur houdt de lezer vrij lang in spanning door het verhaal slechts in mondjesmaat vrij te geven. De lezer weet alleen dat zij vrij is gekomen na een vijf jaar lange gevangenisstraf en haar oude leventje weer oppakt. Waarvoor zij veroordeeld is geweest leren we pas laat. De lezer leert Soumia eerst als persoon kennen. Ait Hamou laat zien wat voor invloed haar geschiedenis heeft op haar nieuwe leven en het leven van haar familie. Pas later leren we haar daden kennen en neemt de auteur de lezer ook wat vlotter mee in de gebeurtenissen die zich in het heden afspelen. Al direct wordt duidelijk dat er iets ergs is gebeurd, waardoor de jonge vrouw Soumia zich bijna onzichtbaar houdt, ook voor haar stille Maokkaanse vader en haar elfjarig broertje dat graag voetbalt. Ze is uit de gevangenis, maar wat gebeurt er als de mensen weten wie ze is? Bij de vriendelijke kruidenier Hassan vindt ze werk, waarbij hoort dat ze bij een rouwende weduwnaar, nu een wrak maar ooit een succesvol voetballer, de dagelijkse boodschappen bezorgt. Er ontstaat na een moeizaam begin enig contact, maar dan wordt het de man duidelijk wie Soumia is. Een beklemmende maar ook hoopgevende roman die een brandend actueel thema behandelt, doet nadenken en uit nodigt uit tot een meer genuanceerd en voorzichtiger denken en oordelen over de medemens en de noodzaak om samen te leven.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 6 januari 2020:
Een vlot leesbare en knap opgebouwde roman die ik in één ruk heb uitgelezen. Een dergelijk werk hier en nu is noodzakelijk: het wij-zij-verhaal is te makkelijk, de werkelijkheid is veel complexer. Met elkaar praten en durven openstaan zijn vandaag de dag in een verrechtste samenleving moeilijk, maar zo verrijkend.