Dodelijk verlangen

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Eindelijk kreeg de man erkenning! Patrick De Bruyn is een prima auteur, naast Deflo en Soetewey voor mij de beste thrillerauteur in ons Vlaamse landje.
Ook hier weer mooi uitgetekende karakters en situaties die herkenbaar zijn...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
ingrid op 1 september 2015:
volledig mee eens!

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Als ze eraan dacht wat ze vandaag zou gaan doen, kon ze nauwelijks nog ademhalen.
Ze voelde haar hart bonzen en kreeg het trillen van haar handen niet onder controle. Ze liep heen en weer in huis en kon niet stil blijven staan, zo zenuwachtig was ze."

De boeken van Patrick De Bruyn hebben iets waar je niet direct de hand op kan leggen. Bij Dodelijk verlangen is het niet anders. De personages zijn heel gewone mensen, hebben een job of gaan naar school, wonen in een doorsnee buurt, doen niets om op te vallen maar komen door een blijkbaar onwaarschijnlijk toeval in een spiraal van gebeurtenissen terecht waar ze geen vat meer op hebben. Angst begint hun voorheen zo normale levenswijze te overheersen en brengt hen in situaties waar ze zich niet meer kunnen uitpraten en die ze niet meer kunnen controleren.

Patrick De Bruyn kruipt in de geest van deze mensen en legt hun ziel bloot voor de lezer, die als het ware de gruwel, onmacht en angsten van de personages opvangt en deze zelf moet proberen te verwerken. Het verhaal grijpt de lezer vast, je kan het niet loslaten, je moet gewoon verder lezen hoewel je liever het einde nog niet onmiddellijk wil kennen.

Geweldig verhaal, prachtig geschreven, heerlijke plotwisselingen, gewoonweg super! En zonder enige twijfel de rechtmatige winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs 2010!

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
karin bosteels op 30 november 2014:
Ik heb eerder al een en ander van Patrick De Bruyn gelezen - Indringer onder meer - en dat was echt wel meegevallen. Maar dit boek viel me tegen. Patrick De Bruyn vertrekt doorgaans van het feit dat het leven van heel gewone mensen plots totaal overhoop kan worden gegooid. Dat doet hij ook ditmaal, maar het is van het goede te veel. Alle spaargeld kwijt, kanker, een echtgenote die een minnaar heeft met een vreselijk verleden, een spijbelende dochter die bij een roofmoord betrokken raakt, een politieagente die haar boekje te buiten gaat... Het is zoveel dat het onwaarschijnlijk wordt en dus kon dit boek me niet echt boeien. De dialogen tussen de echtgenote en haar minnaar vond ik bovendien melig, haast puberaal. En de reacties van de protagonisten op alles wat hen overkomt, vond ik bij wijlen ook totaal ongeloofwaardig. Je dochter in een opsporingsbericht op televisie zien omdat ze verdacht wordt van roofmoord en daar tegen niemand - ook niet tegen de dochter zelf - iets over zeggen? Kom nou! Neen, dit is niet het beste boek van Patrick De Bruyn...
gilberte vermeulen op 18 januari 2011:
Nog geen enkel boek van deze auteur is me tegengevallen. Het is alsof hij echt voor ons schrijft, gewone mensen voor wie het lot toeslaat waar men het niet verwacht. Bravissimo !
Rudi Boons op 30 september 2010:
Verdiende winnar van de Hercule Poirotprijs maar persoonlijk vind ik Verdoemd en Verliefd beter. Patrick De Bruyn is veel beter dan Aspe.
Karla op 24 augustus 2010:
Mijn favoriete Vlaamse misdaadauteur is Patrick De Bruyn.
Verdoemd, Vermist, Verminkt, Verliefd en Passie: in sneltempo heb ik ze enkele jaren geleden achter elkaar uitgelezen. De laatste pagina van het ene boek was nog niet omgeslagen of ik was alweer begonnen aan het volgende verhaal. Wat maakt deze thrillers zo bijzonder? Iedere keer gaat het om een sterke plot, die vooral ingenieus uitgewerkt wordt naar een verrassende climax. Verslavend geschreven gewoon en dat De Bruyn erin slaagt de personages zo levensecht neer te zetten drijft de spanning alleen maar op. Pageturners dus.

Dodelijk verlangen is de nieuwste titel in de rij en de auteur stelt ook deze keer niet teleur. We kruipen in de huid van Katelijne, een doodgewone vrouw die samen met haar wat saaie man Herman en puberende dochter Charly in een typisch Vlaamse verkavelingswijk woont. Op een dag komt ze (toevallig?) haar oude jeugdliefde George tegen en de passie flakkert weer op. Ze spreken met elkaar af in Brussel. We krijgen een zinderende erotische scene voorgeschoteld, maar die fungeert maar als voorspel. Katelijne denkt namelijk dat ze haar dochter Charly in Brussel gezien heeft. Heeft Charly haar ook gezien met haar minnaar? Wat deed ze daar tijdens de schooluren? Als Katelijne vervolgens vreest dat haar dochter bij een misdaad betrokken is, heeft ze zichzelf totaal niet meer in de hand. Ze probeert Charly te beschermen, maar bij iedere poging die ze onderneemt, werkt ze haar dochter dieper in nesten. Ze geraakt volledig de pedalen kwijt. Patrick De Bruyn bouwt de spanning net als in zijn andere boeken op een tergend dwingende manier op. Er is gewoon geen ontkomen aan en stoppen met lezen is onmogelijk.

De plot is uitzonderlijk vernuftig. Op het einde vallen alle puzzelstukjes verrassend in mekaar. Toch vond ik de laatste 50 bladzijden om één of andere reden iets minder spannend dan de rest. Heeft de auteur iets te snel moeten werken? Ik kreeg namelijk het gevoel dat de plot een beetje afgehaspeld werd, met minder geloofwaardige dialogen en iets teveel ‘uitleggerigheid’. Het verhaal bleef wel spannend, maar niet meer bloedstollend. Maar ondanks deze kanttekening is ook deze De Bruyn net als al zijn vorige boeken een aanrader!
Johan Van Cauwenberghe op 29 juli 2010:
Waardige winnaar van de Poirotprijs!
Enkele verhaallijnen lopen door elkaar en komen op het einde mekaar tegemoet in een beklijvend sluitstuk.

Dit boek leest zeer makkelijk en vlot, het kost niet echt veel moeite om "mee" te blijven met het verhaal. Heb het boek zelf ervaren als spannend maar 'kvond het allemaal ietwat traag op gang komen.

Gelezen door: gilberte vermeulen (9 boeken)

Zijn laatste thriller die, ondanks de Hercules Poirot prijs die de schrijver kreeg, niet vermeld wordt in de top 1O, is weer een stijlvolle Vlaamse thriller. Al de boeken van deze auteur staan in mijn boekenkast. Yes, ik ben een die-hard fan van deze auteur.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
anne-marie dewachter op 26 januari 2011:
Ik ook ondertussen. Geweldige auteur. Stijgt ver boven andere Vlaamse thrillerauteurs uit, volgens mij. Aspe komt niet eens tot aan zijn enkels.

Gelezen door: Bart Verdeyen (536 boeken)

Citaat: "Het monsterlijke vehikel hield op slechts enkele centimeters van het meisje halt en schommelde hijgend van de gedane inspanning. Het meisje bleef het gevaarte nog een tel versteend aanstaren, haastte zich dan weg van voor de bus en liep langszij naar achteren. Ze zocht een uitweg tussen de geparkeerde auto's. De buschauffeur duwde zijn raampje open en schreeuwde haar een verwensing na. Ze hoorde het niet, ze hoorde helemaal niets. Het enige wat haar gedachten nu volledig inpalmde, was het beeld van de vrouw die door de man op de mond werd gekust."

Katelijne en haar man Herman belanden in een ernstige huwelijkscrisis. Herman zondert zich af van zijn vrouw en hun dochter Charlotte. Het enige dat hem nog interesseert is het boek dat hij aan het schrijven is. Charlotte of 'Charly' spijbelt regelmatig om zo af te zakken naar Brussel. Op een dag ziet ze er haar moeder in een innige omhelzing met haar minnaar George. Ze loopt weg maar komt hierdoor in contact met twee boefjes die haar dwingen om met een bankkaart geld op te nemen. Deze bankkaart werd eerder gestolen van een oudere vrouw op een trein. De vrouw overlijdt een tijdje later aan haar verwondingen. Tijdens een opsporingsprogramma op TV herkent Katelijne haar dochter die werd gefilmd door een camera in de buurt van de bank. Ze vreest dat haar dochter een moord heeft gepleegd. Katelijne probeert daarom bepaalde bewijzen te verdoezelen om haar dochter uit de handen van de politie te houden.

Een knap geschreven thriller waarin Patrick De Bruyn de spanning stelselmatig opbouwt. Vooral de kleine, alledaagse dingen die verstrekkende gevolgen hebben, maken van dit boek een zenuwslopende thriller!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sarah (40 boeken)

In dit boek worstelt Katelijne met de ontluikende affaire met haar oude geliefde, de steeds verslechterende relatie met haar eigen man en de problemen die haar dochter Charly boven het hoofd hangen. Het is een echte pageturner, ik heb het boek in één ruk uitgelezen! Naarmate het boek vordert wordt het steeds spannender en vraag je je af wat er nu precies met Charly gebeurd is. De afloop is heel triestig, met nog een schokkende onthulling die ik helemaal niet had zien aankomen! Toch eindigt het met een sprankeltje hoop. Zoals op de cover omschreven 'Een Vlaamse thriller waarin eens niet extreem geweld en psychopaten centraal staan.'

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Op een dag, nadat ze elkaar jaren niet meer gezien hebben, ontmoet Katelijne haar jeugdvriend George. Ze storten zich in een hartstochtelijk avontuur met blinde passie. Maar uitgerekend dan wordt Katelijne brutaal wakker geschud wanneer ze erachter komt dat haar puberdochter Charlotte - die zich graag Charly laat noemen - op het verkeerde pad is.
Om haar dochter voor vervolging te beschermen en haar affaire met George geheim te houden neemt Katelijne haar toevlucht tot leugens en komt in een eindeloze spiraal terecht. Wat volgt is een zenuwslopend schimmenspel van een moeder die haar tienerdochter uit de handen van de politie tracht te houden, en haar dochter die dat zonder het te weten tegenwerkt. Moeder en dochter kunnen elkaar niet vertellen dat ze geheimen hebben ontdekt die de toekomst van het gezin verwoesten.
De kus tussen Katelijne en George is de trigger die een reeks gebeurtenissen op gang zet. Iedereen heeft geheimen, Katelijne, Charly, Herman. Je ondergaat de spanning die het gezin in wurggreep houdt.
Het boek blijft je boeien van de eerste tot de laatste pagina, je wilt toch weten of Charly daadwerkelijk dingen heeft gedaan die Katelijne denkt dat ze gedaan heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: hugo van der wildt (602 boeken)

De Hercule Poirotprijs 2010 waardig.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: België