Beethoven

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Citaat: "Haydn en Beethoven hebben elkaar nadien nooit uit het oog verloren. Zo was Haydn aanwezig bij de eerste uitvoering van Beethovens Pianotrio's (Op.1) ten huize van de Lichnowsky's in augustus 1795. Haydn zou zich daar nogal kritisch uitgelaten hebben over het derde trio (in C-klein), nota bene Beethovens lievelingstrio. Volgens sommigen was dit een belangrijk moment in de toenemende irritatie tussen de gevierde ancien en zijn ex-leerling."

De biografie leest zeer vlot en aangenaam. Er zijn veel ontdekkingen over de figuur van Beethoven die ik nog niet wist. Zowel zijn persoonlijk leven als zijn werken komen uitvoerig aan bod, zoals het past bij een biografie. Het is een volledig werk waarin je heel wat weetjes over Beethoven te weten komt. Leuk! Als klassieke muziek liefhebber moet je dit boek echt gelezen hebben.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Vera Van de Velde op 1 augustus 2010:
Deze biografie leest als een roman. De tijdgeest wordt zeer goed weer gegeven alsook van de geschiedenis en natuurlijk het leven van Beethoven. Door nieuw onderzoek en nieuwe techniek (briefwisseling) heeft men nu een andere kijk op personen in het leven van Beethoven.
Zelfs voor iemand die niet van klassieke houdt is dit een aanrader.

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Als je een boek over Beethoven wil lezen, kan je inderdaad niemand beter vinden dan Jan Caeyers om je te leiden. Oprichter van de Beethovenacademie, is hij de man die echt zowat alles weet van de componist. Bovendien heeft hij een vlotte pen en kent hij de onderzoekstechnieken die werden toegepast om meer te weten te komen over de werken van deze componist. De spanning tussen Haydn en beethoven wordt ook heel geloofwaardig opgebouwd. Liefhebbers van de klassieken zullen hiervan smullen maar ook anderen, zoals ondergetekende, die eerder van renaissance- en barokmuziek houden, vinden hier veel van hun gading. Ik luister sindsdien in ieder geval met andere oren naar de triosonates. Mijn lievelingscomponist zal hij niet gauw worden, maar mijn respect voor de man is wel enorm toegenomen, en ik kan ook meer van zijn muziek genieten. Het boek is een absolute aanrader, leest als een trein, ook als je geen muzikale achtergrond hebt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: