's Nachts komen de vossen

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "De volgende ochtend zag ze hoe hij het stuk hout bij de open haard gelegd had. Door de knik leek het of het pijn had, een grote kracht had het in een vorm gewrongen die niet natuurlijk was."

's Nachts komen de vossen is het eerste boek dat ik lees van Cees Nooteboom. Het boek is samengesteld uit een aantal korte verhalen die ideaal zijn in een wereld van onthaasting. Met de nodige melancholie volgen we de diverse hoofdpersonages in hun verleden, dikwijls aan de hand van een foto of herinneringen.

De meeste verhalen zijn ragfijn, broos. De dood is altijd aanwezig. De doden worden bij de levenden gebracht of omgekeerd.
De meeste personages zijn kristalhelder uitgewerkt, terwijl ze gehuld blijven in een zweem van mysterie. De thematiek verbindt de verhalen, zodat er toch een eenheid ontstaat.
Toch blijft het bij mij altijd een beetje knagen dat de verhalen niet in elkaar gevlochten zijn met gemeenschappelijke personages.

 | Reacties (3)Delen |
3 reacties:
Dennis P. op 10 januari 2011:
Dat klinkt jammer genoeg als de bundel van Campert, André. Laat 2011 een beter jaar voor het korte verhaal zijn.
Marian op 8 januari 2011:
Ik hield erg veel van de sfeer die deze verhalen oproepen. Mooi om elke avond eentje te lezen voor het slapengaan.
André Oyen op 3 juli 2010:
Persoonlijk hou ik heel erg van poëzie én proza van Cees Nooteboom. Razendenthousiast aan deze bundel begonnen maar heel wat minder begeesterd de bundel afgerond. Naast enkele hoogtepunten vond ik de verhalen nogal oppervlakkig, sommige zelfs clichématig. Zeker niet het sterkste van deze grote auteur.