Van Dante tot Neruda

Gelezen door: André Oyen (3451 boeken)

Citaat: "Vannacht zou ik
Pablo Neruda

Vannacht zou ik zeer trieste verzen kunnen schrijven

Bijvoorbeeld schrijven, 'De nacht is aan scherven gevallen
en ver weg huiveren de sterren blauwen.'

De nachtwind kolkt in de lucht en zingt.

Vannacht zou ik zeer trieste verzen kunnen schrijven.
Ik hield van haar, zij soms van mij.

In nachten als deze hield ik haar in mijn armen
en kuste haar zoveel en zoveel onder de eindeloze hemel.
Zij hield van mij, ik soms van haar
Hoe zou ik niet van haar grote stille ogen hebben gehouden. "

 Van Dante tot Neruda, een bloemlezing van 123 wereldgedichten om uit het hoofd te kennen,is samengesteld door Koen Stassijns en Ivo van Strijtem, zoals de ondertitel zegt. Het moet heerlijk zijn om uit de grabbelton van internationale poëzie 123 gedichten te mogen kiezen zonder een echte motivatie te moeten geven waarom deze dichters wel en andere niet.

Er staat zoveel moois in deze bundel dat de beginnende poëzieverkenner hier al een tijdje mee zoet is. Gelukkig zijn de samenstellers op het lumineuze idee gekomen om naast de Nederlandse vertaling ook het origineel te plaatsen. Dus dat wil zeggen dat je kan genieten van delicatessen geschreven door Auden, Christine de Pisan, Francois Villon, Dante, Goethe, Elizabeth Bishop, Petrarca, Shakespeare, Poesjkin, Wordsworth, Baudelaire, Verlaine, Dickinson,... enzovoort. Op enkele uitzonderingen na zijn het allemaal klassiekers uit de wereldpoëzie en iemand die op zoek is naar iets nieuws vindt hier zeker niet zijn gading.

Maar indien je je wil laten onderdompelen in roesverwekkende woorden en klanken dan ben je op het juiste adres.Uiteraard is deze bundel ook zeer geschikt wanneer je op zoek bent naar een mooie tekst voor een bijzondere gelegenheid...

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lieve VDB op 31 januari 2011:
Prachtboek, heb het thuis op mijn nachtkastje liggen en sla het geregeld eens open om er eentje uit te pikken. De originele versies naast de vertaling zijn zeker een meerwaarde! Een boek waar je jaren plezier aan hebt.