Beleg

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Tegen de muur, zo breed als de hele woonkamer, hing een spandoek gemaakt van een oud laken, waarop Mirella en Toby in verschillende kleuren hadden geschreven ’Judith wordt Belg!!!!’ Behalve dat ze het fout had geschreven, er stond:’Judith wordt Beleg!!!!’ en daar moest Arno om lachen, want beleg is om op je brood te leggen, zoals worst of kaas."

Ook Beleg, de laatste roman van Tom Naegels, heeft net als Los de multiculturele maatschappij met als thuishaven Antwerpen, als thematiek.
Een weldenkende Vlaming Arnold uit de gegoede middenklasse en een jonge vrouw, Judith, zonder papieren uit een exotisch land worden verliefd op mekaar. Ze beginnen een relatie met goede intenties, maar de kloof lijkt dieper dan eerst gedacht.
Culturen die botsen zorgen er al heel vlug voor dat de relatie in moeilijkheden komt, de passie en de tederheid verdwijnen. Het verhaal wordt dit keer verteld door een Afrikaanse vrouw die in België een nieuwe toekomst probeert op te bouwen.

Tom Naegels is naast schrijver ook een geëngageerd journalist en columnist. In zijn sociaal-realistische verhalen schuwt hij de heikele thema’s niet. Beleg is een vrij lichtvoetige roman in vergelijking met vorig werk van deze auteur. De auteur heeft vooral getracht de verhalen die hij van asielzoekers en migranten zelf hoort in één overtuigend tijdsdocument te vatten en daar is hij volgens mij toch wel goed in geslaagd.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mien Quartier op 4 januari 2013:
Ik heb lang met asielzoekers gewerkt en vond het boek erg herkenbaar. Fijn om te lezen.