Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "En toen waren er in die kamer twee niet helemaal levend en één dood. Drie die al lang tegen elkaar logen als ze ‘wij’ zeiden over zichzelf, en als ze ‘ons’ zeiden tegen een glas, een stoel of een boom in de tuin."

De Zweedse Academie van Wetenschappen kende de Nobelprijs Literatuur 2009 toe aan de Duits-Roemeense Herta Müller voor haar werk waarin zij 'met poëtische verdichting en prozaïsche openhartigheid het landschap van de ontheemden optekent'.
Al voor ze de Nobelprijs kreeg toegekend had ik al een paar dingen van haar gelezen, maar ik kon me daar niet echt in vinden. Somber en eentonig proza, vond ik het. Precies of iemand iets op dezelfde toon zit voor te lezen.

Ook Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen kent een loodzware maar ook kille sfeer. Het hoofdpersonage is een zwijgende persoon die zich telkens opnieuw moet melden voor verhoren. De vrouw wordt telkens weer verhoord voor hetzelfde kleine vergrijp: haar voornemen met een buitenlander te trouwen. Daarvoor stopte ze tijdens haar werk in een textielfabriek briefjes in kleding die bestemd was voor de export. Die briefjes werden al snel ontdekt.

Aanvankelijk kreeg ze alleen een officiële berisping en moest ze zich melden bij de Securitate. Maar een door haar als minnaar afgewezen collega schreef uit wraak nog een paar briefjes met haar naam. Daarop werd ze ontslagen.
Tijdens de verhoren gebeurt er niet veel, maar de onzekerheid die ermee gepaard gaat, maakt haar leven langzaamaan kapot.

Nu zullen er wel mensen zijn die dit mooi vinden, maar mij kan dit ijskoud proza niet echt charmeren. Tegen mijn gewoonte in heb ik het boek een paar keer neergelegd om dan toch weer terug te beginnen. Niet bepaald literatuur die aan mij wrikt.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Peter Geiregat op 4 maart 2010:
Mijn eerste kennismaking met Herta Müller. Geen literatuur voor beginnelingen. De sfeerschepping is meesterlijk, maar het boek verloopt traag, een tikkeltje chaotisch. Heb ik genoten? Jawel, maar met mate. Ik laat me niet afschrikken en stoom door naar haar recentste boek : Ademschommel.