Alle poëzie dateert van vandaag

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Gedichten zijn leuk, onderhoudend, verrassend, spitsvondig, grappig ontroerend. Zelden vreemd, uitdagend, moeilijk, grensverleggend. Dat is wat ik constateer als ik door handboeken blader."

Het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poëziecentrum begonnen in 2007 met de publicatie van een 'Gedichtendagessay'. In de uitgave van 2010 Alle poëzie dateert van vandaag, het derde essay in de reeks, voert gevierde dichter Charles Ducal een uiterst knap pleidooi voor poëzieonderwijs.

En zo'n pleidooi is nodig, weet Charles Ducal, die zelf leraar Nederlands is in een middelbare school. Nu is hij inderdaad de ideale persoon om dit pleidooi te voeren. Hij heeft verstand van dichten, gedichten lezen én poëzieonderwijs. En dat laat hij maar al te graag zien in dit essay.
Charles Ducal wil teruggaan naar de basis van het gedicht, zoals die geformuleerd werd door zijn professor Engelse literatuur aan de K.U.L., de vermaarde Herman Servotte. Geen uitdrukking van gevoelens, geen goed vermomde boodschap, maar een zeer beredeneerde vorm van taalgebruik.

De auteur vindt het toch vreemd en jammer dat er zo weinig dichtbundels worden verkocht en er zo weinig geoefende lezers zijn. Dit ondanks het feit dat er zo veel gedichtenlezers en (aspirant)dichters zijn, dat er wel veel mensen naar voorleesavonden gaan en dat er, onder andere op Gedichtendag, zo veel poëzieactiviteiten worden georganiseerd.

Waar het Ducal om gaat is de smaak te verfijnen. Geen genoegen te nemen met de commerciële clichés. Waarom voor het gemakkelijke kiezen als het ook moeilijk kan? Wat goede poëzie teweeg kan brengen, kan geen enkel popliedje, aldus Ducal. Hier ben ik het absoluut met hem eens, maar hij weet zijn eigen visie zéér goed te verwoorden.
Dat het bij het lezen van poëzie draait om de juiste spanning van de woorden op te roepen, weet Charles Ducal geraffineerd te vertolken door in dit essay met veel vakmanschap alle registers van fictie en non-fictie open te trekken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Dennis P. op 1 februari 2010:
Dit jaar mocht Ducal het GedichtendagEssay schrijven. Dankzij Gruwez en Bogaert weet ik dat dit voor verrassende dingen kan zorgen. Ook dit jaar is het een leuk boekje geworden.
In verscheidene vormen (brieven, vertelling, ..) praat Ducal (vaak in andere stemmen) over Poëzie in het onderwijs, bij leerlingen. Maar ook over hoe poëzie mooi wordt of hoe je het mooi kan lezen.
Ik ben blij met de gedichtendag.

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Ik ben ervoor te lezen wat er staat. Ook al is het dikwijls niet duidelijk wat er staat en vraagt het veel verbeelding en interpretatie te zien wat er zou kunnen staan. Een gedicht is geen spons, geen projectiescherm, geen kapstok. Het is taal, het is tekst."

Dit jaar mocht Ducal het GedichtendagEssay schrijven. Dankzij Gruwez en Bogaert weet ik dat dit voor verrassende dingen kan zorgen. Ook dit jaar is het een leuk boekje geworden. In verscheidene vormen (brieven, vertelling, ..) praat Ducal (vaak in andere stemmen) over Poëzie in het onderwijs, bij leerlingen. Maar ook over hoe poëzie mooi wordt of hoe je het mooi kan lezen. Ik ben blij met de gedichtendag.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: