Het zusje van de buurvrouw

Gelezen door: Lin (42 boeken)

Citaat: "Ik moet bij het begin beginnen. Als in mijn badkamer de waterleiding niet had gelekt, had ik Zaida nooit leren kennen. Zo simpel is het. "

Na het prachtige 'Mazzel tov', is dit weer een zeer aangename leeservaring. De auteur schreef deze korte roman in opdracht van 'Te Gek?!', een organisatie die psychische problemen onder de aandacht brengt. Hier gaat het over een jong meisje dat overlijdt aan anorexia. Louis, een homoseksuele man, geraakt bevriend met zijn Marokkaanse buurvrouw Zaida. Als Zaida in het buitenland gaat werken, bezorgt ze hem een koekjesdoos met allerlei gegevens over jaar jongste zusje Nadja. Ze vraagt Louis om het levensverhaal van haar psychisch zieke zusje op te tekenen. Het wordt het aangrijpende 'Een verhaal in 36 kilo'. Dat Margot Vanderstraeten het verhaal in de Marokkaanse gemeenschap situeert is zeker een meerwaarde. Als in een Belgisch gezin een psychisch probleem al een taboe is (vandaar de noodzaak van een organisatie als 'Te gek?!') - dan is dat in andere gemeenschappen vaak nog moeilijker, ook omdat de hulpverlening weinig van hun cultuur afweet. Maar net als in 'Mazzel tov' is het hartverwarmend om te lezen hoe tussen mensen van verschillende culturen een diepe vriendschap kan ontstaan.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 24 april 2018:
Een mooi, vlot leesbare roman, ook voor jonge lezers. Margot Vanderstraeten kiest voor een strakke compositie: proloog, het eigenlijke verhaal, epiloog. Dat de auteur het verhaal van het psychisch ziek Marokkaans meisje Nadja laat "bezorgen" door haar zus Zaida aan de oud-buurman van de laatste, Louis, zorgt voor een "veilige afstandelijkheid". In "Mazzel tov" was een 20-jarige Vanderstraeten uit Limburg zelf betrokken bij de joodse Antwerpse familie "Schneider" als jonge lesgeefster, bij de Chouials in deze korte roman niet. Misschien verklaart dat het vrij klassieke beeld van de Marokkaanse familie dat ze hierin oproept, anderzijds maakt dat het taboe des te schrijnender: Nadja kan geen kant op.

Gelezen door: Peter Geiregat (412 boeken)

De opbouw van het verhaal zorgt voor schwung. Eerst leren we Zaida kennen. Als ze voor haar werk (?) Naar Algerije moet laar ze Louis achter met een doos vol knipsels over haar gestorven zus. Met hoofdstukken die van 36 aftellen naar 1 beschrijft Louis de aftakeling van een anorexiapatiënte . Dat het verhaal over een Marokkaanse vrouw gaat voegt een extra dimensie toe. Dat de Marokkaanse cultuur sterk focust op lekker eten maakt het allemaal wat wranger. Het is opvallend hoeveel diepgang bereikt wordt door heel wat zaken niet te vertellen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: