De heilge Rita

Gelezen door: Lin (45 boeken)

Citaat: "De leegte in huis blies haar koude adem in zijn nek, zoals ze ook gedaan had toen zijn moeder was vertrokken. Toen de ketel begon te zingen, begreep hij dat alles moest doorgaan als altijd; hij moest zijn routines volhouden en de terugkomst van zijn vader afwachten alsof hij helemaal niet weg was. Hij zou koken, brood smeren, theezetten, afwassen en opruimen om niet als Hedwiges te eindigen, geïsoleerd van de buitenwereld, in een vervuild huis. "

Mariënveen, een fictief dorpje in het oosten van Nederland, is een plek voor achterblijvers en hopeloze gevallen. Wie mee is met de moderne tijd trok er weg. Chinezen namen de horeca over, na de val van de Muur kwamen ook Oost-Europeanen. Paul Krüzen en zijn bejaarde vader wonen in een afgelegen Saksische boerderij waar Paul handel drijft in 'curiosa en militaria', spullen die hij vaak vindt in de voormalige DDR. Voor legervoorwerpen en uniformen vindt hij gretige afnemers, ook voor alles wat van de nazi's afkomstig is. Paul en zijn vader zijn ook achterblijvers in het gezin, moeder ging er vandoor met een Rus die met een vliegtuigje uit de Sovjet-Unie vluchtte. Paul is nooit getrouwd, voor seksueel contact zijn er de - liefst Aziatische - vrouwen in de bars. Hij heeft één vriend, Hedwiges, een vereenzaamde man die het totaal verouderde kruidenierswinkeltje van zijn ouders openhoudt. Voor Paul is de vijand altijd een Rus: de gevluchte piloot, de tegenstander in de Koude Oorlog, een man die hij ervan verdenkt Hedwiges te hebben beroofd en mishandeld. 'De heilige Rita' is weer een heel aangrijpend boek van Wieringa, over mensen die vereenzaamd achterblijven, stilistisch een juweeltje, inhoudelijk boeiend tot de laatste bladzijde.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 23 april 2018:
Een schitterende roman. Moederskindje Paul Krüzen heeft nooit verteerd dat zijn moeder met de Russische piloot het hazenpad koos en hem achterliet. Voeg daarbij een vader die zijn zoon fantastische verhalen vertelt over een geweldige leerling, Viktor, dan blijkt nog maar eens in dit verhaal van Wieringa hoe allesbepalend een jeugd kan zijn voor de ontwikkeling van een mens. Qua opbouw, setting, voorstelling van personages, nergens expliciet, is dit een zeer aanbevelenswaardig boek.