De uren

Gelezen door: Els Mannaerts (13 boeken)

Citaat: "Er is slechts deze vertroosting: een uur hier of daar waarin ons leven, tegen alle waarschijnlijkheid en verwachting in, lijkt open te barsten en ons alles geeft wat we ooit hebben gewild, hoewel iedereen behalve kinderen (en misschien zelfs zij) weet dat deze uren onvermijdelijk gevolgd worden door andere, die veel zwaarder en moeilijker zijn. Niettemin houden we van de stad, de ochtend, hopen we vooral op meer. De hemel mag weten waarom we er zo van houden."

Dienen zich van dit boek te onthouden: de vermoeiden die 's avonds in lectuur louter verstrooiing zoeken; zij die graag een boekje in hun strandzak stoppen; zij die op de rand van een zenuwinzinking staan. Voor al wie niet onder één van deze noemers valt én bovendien houdt van een intellectuele uitdaging, is dit boek een aanrader!

Cunningham beschrijft slechts 1 dag uit het leven van 3 hoog sensitieve vrouwen. Alle 3 worstelen ze met de zin van het bestaan. De eerste is Virginia Woolf die in 1923 aan haar Mrs. Dalloway begint. De tweede - Clarissa Vaughan, alias Mrs. Dalloway - organiseert een feest voor haar vriend Richard, een bekroond auteur wiens geest aftakelt door aids. Laura Brown, een huismoeder uit L.A., leest kort na WO II Virginia's boek en slaat op de vlucht terwijl ze eigenlijk voor zoonlief zou moeten zorgen. In afwisselende korte hoofdstukken, vaak met lange zinnen en verrassende vergelijkingen, laat Cunningham de 3 vrouwen dagdromen over de last van het voortleven en het genot van het sterven. Beslist niet melig! Knap ook hoe de verhaallijnen samenvallen in het laatste hoofdstuk.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Liesbet DW op 3 november 2009:
Inderdaad een heel mooi boek!
Nu nog 'Mrs. Dalloway' zelf zien te pakken krijgen.