Lampje

Gelezen door: Mia (79 boeken)

Citaat: "Binnen staat het meisje wit van schrik voor een leeg laatje. Ze heeft de hele dag tussen de glibberige rotsen naar mosselen gezocht, want die zijn lekker en kosten niks. Ze zocht ook zeepierenvoor de kippen en wrakhout voor het vuur, dat ze te drogen legde in het tuintje. Toen zocht ze ook nog even naar een bijzondere schelp of een fles met een briefje erin,maar die lagen er niet. Toen ze opkeek was het ineens donker en moest ze de lamp al aan gaan steken. En wist ze opeens weer wat ze vergeten was, de hele dag. (p242) "

Lampje woont in een vuurtoren, samen met haar vader, die maar één been heeft. Haar moeder is dood. Lampje zorgt voor het aansteken van de lamp en de zo noodzakelijke lucifers. Op een dag slaat het noodlot toe. De lucifers zijn op. Het stormt en natuurlijk vergaat er een schip. Zowel vader als dochtertje moet opdraaien voor de kosten. Hij wordt opgesloten in zijn vuurtoren, zij wordt geplaatst in 'het donkere huis'.

Het donkere huis doet zijn naam eer aan. Het bewaart een donker geheim:een monster dat toch verzorgd moet worden. Dat wordt Lampjes taak. Het monster blijkt een jongen te zijn. Tussen de kinderen ontstaat een soort voorzichtige vriendschap. Hoe het verder loopt, moet u zelf maar lezen.

Ja, dit is een kinderboek. Een echt, dat je als kind zeker meesleept in een spannend, roerend avontuur. Maar, het is ook een sprookjesachtig verhaal en, zoals het sprookjes betaamt, goed leesbaar voor volwassenen.

De taal is eenvoudig, dat wel, maar niet kinderachtig. In een paar korte zinnen kan de auteur een landschap, een sfeer creëren.

De personages zijn duidelijk, maar niet eendimensioneel. Tijd en maatschappij zijn vaag(piraten, sheriff). De volwassen lezer herkent de armoede, de verwaarlozing, de onmacht, de angst voor het vreemde, de zelfingenomenheid van de vele hulpinstanties.

Ik heb de laatste tijd verscheidene boeken gelezen over kinderen aan de zelfkant van de maatschappij. Dezelfde thematiek komt hier terug. Het grote verschil is dat hier de kinderen hun plaats vinden. Alles komt goed.

Daartegenover staat dat het verhaal verschillende lagen heeft. Een volwassen lezer neemt 'De kleine zeemeermin' mee in zijn lectuur, evenals 'De geheime tuin' en misschien wel 'Of mice and men'.

Een rijk boek voor wie zich openstelt voor de puurheid van het sprookje.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Mia op 6 april 2018:
Lampje heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2018 gekregen!

Gelezen door: Silvie Moors (82 boeken)

Het mooiste kinderboek dat in lange tijd werd geschreven. Verrassend en zo bijzonder.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: