De minzame moordenaar

Gelezen door: Dorothee Cappelle (1 boeken)

Wie op zoek is naar een lekker ouderwetse whodunit is eraan voor de moeite. Met zijn fictiedebuut De minzame moordenaar (2009) schopt Bram Dehouck ongegeneerd tegen de schenen van het klassieke misdaadverhaal. Hij zet het genre op z’n kop, haalt tradities onderuit, en wat hij je ervoor in de plaats geeft, doet zelfs de geoefende lezer af en toe naar adem happen.

In De minzame moordenaar is de dader zelf aan het woord en die valt meteen met de deur in huis. Philip Rondelez –volleerd rechercheur, minzame buurman en aanstaande vader– ontpopt zich tot een wanhopige wreker. Hij gaat steeds verder in zijn zoektocht naar gerechtigheid. Maar wat als hij die niet kan vinden? Wat als hij te ver gaat en er voor deze nietsontziende moordmachine geen weg meer terug blijkt?
De hel breekt los in het vredig ingeslapen Ieper. En dit keer wordt die niet ontketend door strijdende legers, maar door ‘an ordinary man with ordinary desires’.

Menig begenadigd auteur zou zich met een dergelijk zwaar verhaal hopeloos klem rijden, maar dat is buiten Dehouck gerekend. De jonge auteur vermijdt de valkuilen van het cliché en levert met De minzame moordenaar een razend knap geschreven thriller af. De tragische plot wordt net voldoende gekruid met een welgemikte kwinkslag of spitsvondigheid om de lezer een kleine adempauze te gunnen.
Dehoucks stijl is bijzonder beeldend. Zijn taal krachtig en gebald. Kortom, een veelbelovend debuut dat wel eens tot een frisse wind in de Vlaamse thrillerwereld zou kunnen leiden.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Lydia op 27 november 2010:
Ook ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en af en toe gerild van afschuw. Heel goed geschreven.
karin bosteels op 24 november 2010:
Het is natuurlijk een beproefd recept: moord en misdaad in een Vlaamse stad die we allemaal kennen. In dit geval kruidt de auteur het met een extra ingrediënt: we weten al heel snel wie de moordenaar is. Toch doet dit geen afbreuk aan de spanning, wel integendeel. Ik heb alvast ademloos doorgelezen tot het einde. Een uitstekende thriller!
Bart Vandendriessche op 27 juni 2010:
Het 175 pagina tellende boek is de moeite waard! Ik vond wel dat het verhaal traag op gang kwam, en had eerst de indruk (in de eerste helft van het boek) dat het boek vooral Ieper en omstreken wou promoten.
Eens je halfweg het boekt bent, komt het verhaal volledig op gang. Het boek is zeker de moeite waard. Eens je halfweg bent leg je het boek ook niet meer aan de kant en lees je het uit.
Peter Geiregat op 27 juni 2010:
Ik ben geen fan van thrillers. Eéntje per jaar, meer zal het niet zijn. Dan nog liefst van al een literaire thriller.
De minzame moordenaar De dader is van in het begin bekend. Als schrijver moet je dan uit het juiste hout gesneden zijn om de lezer in de ban te houden. Dat lukt perfect!
Over het literaire aspect, ben ik minder gelukkig. De dialogen zijn snedig, maar over het algemeen vind ik de schrijfstijl vlot zonder meer.
De ontknoping is niet de spreekwoordelijke kers op de taart, maar zeker ook geen afknapper. Misschien lees ik dit jaar nog een tweede thriller...

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

De plot van deze thriller oogt simpel: de vriendin van een politie-officier wordt door een dronken autobestuurder doodgereden en de politieman begint roekeloze wegpiraten te vermoorden.Wat dunnetjes, was er niet de originele aanpak van de auteur. Hij speelt met de chronologie, maar vooral de haarscherpe beschrijving van de personages valt mij op. De auteur vervalt ook niet in de wat gemakkelijke doorleesstijl waarin veel van de thrillers geschreven zijn. Hij gebruikt mooie, lange zinnen, vol metaforen en one-liners en neemt zelfs de tijd voor filosofische mijmeringen. Een schrijver om te volgen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: KatelijnD (5 boeken)

Citaat: "Ik had ook niet verwacht dat het zou zijn zoals in de film. God behoede me. Ik had al het vermoeden dat deze types , met hun opdringerige maniertjes en hun patserige gedrag aan het stuur, in feite kleine niksnutten waren die zich als een kerstkalkoen zouden laten afslachten."

De minzame moordenaar is een vlot geschreven misdaadroman die ik in één ruk heb uitgelezen. Ondanks het feit dat je er al op de derde pagina leest wie de dader is, blijft het spannend om te weten te komen wat hem drijft. Verwacht geen diepzinnige filosofische beschouwingen, eerder een no-nonsens verhaal. Ideaal leesvoer voor een winderige, natte herfstzondag.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Een misdaadverhaal? Ja. een psychologische roman? Da's misshien wat te veel gezegd, maar het is zeker geen gewone whodunnit. D vriendin van een politieman wordt doodgereden. Tragisch ja, maar de politieman kan het niet verwerken en slaat aan het moorden, hij neemt het recht in eigen handen en brengt roekeloze chauffeurs om. Het plot was veelbelovend, maar wordt naar mijn gevoel niet ingelost. Hier zat veel meer in. Al kan het natuurlijk best zijn dat het gewoon mijn ding niet is...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Ieper