Het grote uitstel

Gelezen door: André Oyen (3527 boeken)

Citaat: "Het ging niet om een àndere wereld, dat was het niet, of een bétere wereld of zoiets. Godbewaarme. Het ging om deze wereld. Daar ging het om. Maar dan zoals ze had moeten zijn. Of geweest moeten zijn. Zoals ze wàs, dacht hij, zoals ze altijd was geweest. Eigenlijk. Zoals hij haar altijd in zich had omgedragen, had bewaard, haast zonder het te weten. Als de plek tussen het een en het ander, tussen toen en straks, tussen nu en nu zelfs."

Daniel Rega, een eenvoudige Nederlandse jongen, tracht in een Nederlands provincieplaatsje vorm aan zijn leven te geven in een wereld die volop in evolutie en revolutie is. Van flowerpower naar punk tot Madonna, zoekt Rega ietwat onzeker, altijd opkijkend naar branieschoppers, ‘nepfilosofen’, naar een toekomst geplaveid met vriendschap, broederschap, grote ideeën en massa’s seks. Hij is wel een paar keer zwaar verliefd geweest, maar het verloopt nooit naar behoren.
Hij snakt naar een plek is waar niemand een ander hoeft te zijn voor zichzelf of voor de anderen. Waar het leven een schaal, een schelp, of een kom is, zo drukt hij, en ook de onbekende verteller die als een voice over fungeert, het regelmatig uit. Maar hij wordt zowat geleefd, en wanneer hij zijn leven zelf in handen neemt maakt hij nogal eens zware overtredingen.

Het grote uitstel is een prachtige generatieroman, die met de lezer een reis doorheen de geschiedenis maakt van Mao tot de val van de Berlijnse muur. Heel sterk opgebouwd en verbazingwekkend goed uitgewerkt. De auteur heeft een uitstekend gevoel voor humor en sterkt de leeshonger flink aan. Deze schitterende roman werd volgens mij volkomen terecht bekroond met De gouden uil 2008.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
EvaDB op 5 maart 2016:
Mij stoorde het stotteren en zoeken naar woorden ook wat. Maar naarmate het boek verdergaat past dit net bij het boek en bij Rega. Ook vond ik de politieke tirades van Rega"s vrienden in het begin zeer moeilijk om te volgen, maar steeds verder en verder in het verhaal begreep ik steeds beter wat ze bedoelden. Nu ben ik blij dat ik het boek gelezen heb en zo de koude oorlog op een andere manier heb leren kennen.
Victor R. op 4 november 2009:
In 't begin stoorde de zoekende, aarzelende, ja niet zo overtuigende stijl van dit boek me. Maar naarmate het boek vorderde werd dit net de sterkte.

Gelezen door: EvaDB (1 boeken)

Het grote uitstel van Marc Reugebrink beschrijft het leven van Daniël Winfried Rega, zijn begeertes en ook zijn twijfels en onzekerheden. De schrijver zoekt de juiste manier om zijn gedachten te verwoorden, met kleine stotteringen weliswaar, maar hij komt toch steeds tot een juiste formulering. De vertelsels van Rega en zijn vrienden waren soms moeilijk om te volgen en met veel dure woorden beschreven, maar eens je de essentie van het verhaal doorhebt wordt het gemakkelijker om te volgen. Naar het einde toe kwam er ook steeds meer structuur in het verhaal. Ook wordt elk deel steeds afgesloten door een onvermijdelijke, maar alles vernietigende brand waarna een heel andere levensfase begint. Er zijn momenten van ongeluk en onbegrip, maar ook veel in en in-gelukkige momenten. Al bij al was het een aangenaam boek om te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Ben 99 op 5 maart 2016:
Dat heb je zeer goed gezegd EvaDB. Nu we het toch hebben over de structuur van het boek en over zijn ingelukkigheid, heb jij ook opgemerkt dat Rega aan het begin en het einde van het boek in- en ingelukkig was. Ondanks al zijn tegenslagen in de liefde en in het leven zoekt hij steeds het geluk op en slaagt hij daar ook in. Dat vind ik een van de meest geslaagde aspecten van het boek.