De Alchemist

Gelezen door: Pol Verwilt (1 boeken)

Citaat: "Als wij ernaar streven beter te worden dan we zijn, wordt alles om ons heen ook beter."

Ik heb dit boek gekregen van een vriend toen ik enkele jaren geleden alleen (en met een klein hartje) voor vijf maanden naar Zuid- Amerika vertrok. Een geweldig geschenk, want het was ontzettend toepasselijk. Je zit daar dan schuchter en onzeker op je eentje op dat verre continent met alle mogelijke en vooral onmogelijke levensvragen die door je te kleine hoofd spoken. En dan lees je dat eenvoudige sprookje, die parabel over een jongen die zijn risicoloze herdersleven opgeeft om op zoek te gaan naar de schat waarvan het bestaan enkel in een droom werkelijkheid is.

Ik heb het in één ruk uitgelezen, en dat tot drie maal toe. Het blijft verbazend dat Paulo Coelho in dit boek met zo’n eenvoudige taal en rechtlijnig verhaal de lezer van begin tot eind kan boeien. Ik kan me inbeelden dat bepaalde lezers De Alchemist te moraliserend vinden of de kritiek hebben dat het verhaal alleen werkt als je erin gelooft. Maar daar gaat het nu net over: geloof in wat je doet, leef je eigen legende, haal uit je leven wat erin zit.

 | Reacties (13)Delen |
13 reacties:
Nicolaas Olislaegers op 26 maart 2013:
Ik vind het een zeer mooi boek, een echte aanrader. Het boek geeft je meer inzicht in je eigen leven en het is ook gewoonweg geniaal geschreven omdat hij zo een geweldige onderliggende boodschap in zo een simplistisch avonturenverhaal heeft weten te verwerken. Het enige nadeel was dat het een beetje kort was naar mijn smaak maar toch voelde ik mij voldaan toen het uit gelezen was.
Bettina Schelfhout op 4 november 2012:
Verkocht! Kijk er naar uit om ander werk van hem te lezen!
Wendy Benoy op 29 juni 2011:
Ik heb het boek ook net uit en ben ook een fan! Ik ga zeker nog boeken van hem lezen! Schitterend in zijn eenvoud.
Nathalie op 3 november 2008:
Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Coelho. Het boekje leest enorm vlot. Het is verbazend hoe men zo veel levensvragen kan verwerken in dergelijk simpel verhaal! Ik vind wel dat je in een bepaalde stemming moet zijn om van dit boek te kunnen genieten..

De Alchemist heeft mij aangezet om nog andere werken van Coelho te lezen, en ik moet zeggen dat deze mij nog beter konden bekoren.
Cleo op 7 april 2008:
Ik ben het eens met Ann Stevens. Ik ben nu De Alchemist aan het lezen, ben 30 pagina's van het einde en het heeft nog steeds geen wow-effect op mij. Ik vind het te simpel geschreven, alhoewel daar misschien de aantrekkingskracht voor velen ligt.

De ontdekking van de hemel heeft me meer laten filosoferen dan ik tot nu toe met dit boek heb gedaan.
ann stevens op 31 januari 2008:
Ik ben blijkbaar een uitzondering: ik heb nog nooit een boekje gelezen met zoveel flauwekul. Vind er niets filosofisch aan, meer een flauw avonturenverhaal voor kinderen.
caroline Van Laere op 29 december 2007:
Dit was mijn eerste boek van Coelho dat ik las op aanraden van iemand. Gewoon schitterend, ik ben een echte fan geworden.
Kris Logghe op 16 november 2007:
Dun boekje met een enorme inhoud. Sedert Siddharta niets meer als dit gelezen, magisch!
Marjan op 26 september 2007:
Eerste boek dat ik van Paulo Coelho lees. In één ruk uitgelezen. Mooi! Ik ben al benieuwd naar al zijn andere boeken.
Carine Naessens op 23 december 2006:
Een pracht van boek. Heel eenvoudig geschreven. Het staat vol prachtige citaten. Een boek om er eventjes bij stil te staan en na te denken.
Greet Bucqué op 6 maart 2006:
Ik vond dit een meeslepend boek met filosofische inslag; Het doet je stilstaan bij de dingen des levens; Buiten-gewoon mooi!
Tim Toelen op 24 november 2005:
Inderdaad een absolute aanrader. Het kan dienen als leidraad in je leven, het was ontspannend om te lezen, filosofisch en verrijkend. Coelho kan dit als de besten!
Hilde op 13 november 2005:
Schitterend...een reis door de ziel van de wereld...
je eigen legende volgen...een echte aanrader!

Gelezen door: erwinator (1 boeken)

In De Alchemist beschrijft de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho de zoektocht van de Spaanse schapenherder Santiago naar een schat nadat hij twee keer achter elkaar gedroomd heeft dat die schat bij de piramides in Egypte lag. Tijdens die zoektocht komt hij allerlei mensen en ook zichzelf tegen. Het boek is wereldwijd bijzonder populair geworden en is met 67 vertalingen het meest vertaalde boek ooit volgens het Guinness Book of Records.

Dit succes is te verklaren door twee dingen. Ten eerste het thema van een jongen die op zoek gaat naar een schat, maar eigenlijk naar zichzelf. Het is een thema dat heel vaak voorkomt in veel (pseudo-)filosofische romans, maar de manier waarop Coelho het beschrijft, geeft er toch iets speciaals aan. Dit brengt ons bij de tweede reden van het succes van De Alchemist: de heldere en simpele schrijfstijl. Op een wonderbaarlijke en subtiele manier slaagt de schrijver erin om een verhaal met zo’n zware, filosofische en psychologische achtergrond perfect weer te geven in korte, duidelijke, niet al te ingewikkelde zinsconstructies. Dit zorgt er ook voor dat je in één ruk het boek uitleest. In een paar uur ben je erdoor en je hebt niet het gevoel dat het te kort was, omdat het verhaal gewoon af is. Ik denk dat na dit boek gelezen te hebben, iedereen het gevoel heeft van “Dit is het einde en zo is het goed.” Dat is zeer zeldzaam en getuigt van het bijzondere schrijftalent van Paulo Coelho.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Elske (66 boeken)

Prachtige klassieker

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: