Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "Als zelfs het bloed van geiten wordt opgevangen in gouden schalen met daaraan gouden vaten die met gouden vijzels zijn bevestigd, waarom zou 't dan niet uit gouden en met edelstenen bezette bekers wijn zuipen ter herinnering aan het bloed van de profeet. Het is het respect dat hier de decadentie baart."

Op 23 september liepen we als gekken naar de dagbladhandelaar om de nieuwste Verhulst bij de Humo te kopen. De boekenhandeleditie zou immers een veelvoud kosten. Of ze alle 300 000 de deur uit gegaan zijn, weten we tot op vandaag nog steeds niet, ik veronderstel van niet.

Godverdomse dagen is een conceptuele roman die de geschiedenis van De Mens probeert te bevatten in 186 pagina's. Dat is misschien gelukt. Een betere vraag met een degelijker antwoord is wellicht "Was het goed?" Het antwoord is 'nee'. Het is -vanzelfsprekend- te fragmentarisch, en desondanks het hoge leestempo dat hij ons oplegt, lijkt het verhaal niet vooruit te gaan.

Sommigen zullen zeggen "dat wijst op het cyclische", maar daar heb ik geen boodschap aan. God is een veelvoorkomend euvel, seks ook, en ach.

Ik zou't niemand aanraden, maar heel lezend Vlaanderen heeft't al in huis.

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
Flor Van Gysegem op 15 maart 2017:
"Godverdomse dagen op een godverdomse bol" mag dan misschien niet het beste werk van Verhulst zijn, maar dat is geen reden om het boek volledig de grond in te boren. Ik heb, ondanks het gebrek aan een echt hoofdpersoon of een spannendere verhaallijn, toch nog kunnen genieten van het boek. Zijn typerende gevoel voor humor was nog aanwezig in het boek en ik vond zijn verwijzingen naar het heden, terwijl hij over het verleden schrijft, zeer geslaagd. Dit compenseert natuurlijk niet het feit dat de inhoud belachelijk voorspelbaar was, maar elk boek van Dimitri Verhulst is een stylistisch hoogstandje, los van het feit of het verhaal goed is of niet.
ingrid op 10 april 2016:
Een schrijver die gedurende 186 pagina"s zijn walging over de mensheid uitbraakt. Sorry, na 107 bladzijden heb ik het opgegeven. Nochtans beschouw ik het als een verplichting een begonnen boek uit te lezen. Zelfs de kleine vriend van Donna Tart heb ik bijna uitgelezen. Gelukkig heb ik maar 1 euro uitgegeven voor dit boek. Bij de kringloopwinkel. ik denk dat ik het daar terug naartoe breng. Een plaats in mijn boekenkast verdient het niet.
anne-marie dewachter op 31 mei 2011:
Humo of niet, ik vind het toch maar zever, eerlijk gezegd. Toegegeven, ik ben niet gek op de hedendaagse Vlaamse schrijvers, maar los daarvan vind ik dit echt rommel.
Marc Dilliën op 22 april 2011:
Misschien niet het beste van Verhulst, maar om het nu naar de papiermand te verwijzen... Alleen de taal maakt dit een lezenswaardig hebbeding. Opmerkelijk dat dit boekje niet loskomt van de hetze rond de verspreiding via Humo!
Maria Gregorius op 25 augustus 2009:
Na de eerste pagina's, wist ik al dat dit mijn favoriete boek ging worden.
Oliver Kik op 3 oktober 2008:
Het boek vertelt op een bondige wijze de geschiedenis van de 'beschaving' zonder het gebruik van namen of specifieke termen. Het is een verhaal van de mens in zijn slechte vorm van voorkomen vanaf hij uit het water kwam gekropen tot hij de atoombom dropte. Ondanks een vrij donkere pesimistische thematiek, is het toch een zeer geestig boek geworden, met veel herkenbare boutades en stoplappen die de materie relativeren. Een zeer aangenaam tussendoortje voor liefhebbers van geschiedenis en literatuur.
Norbert De Meyer op 2 oktober 2008:
Als de commercie het haalt op de inhoud, krijg je dit soort onding. Pure rommel. Recycleren.

Gelezen door: Kimberly Hoskens (1 boeken)

Citaat: "En haar, wreed veel haar van onder tot boven waarin de vlooien en de teken simpel overleven door hun gastheer jeuk te bezorgen, zodat die moet krabben tot zijn vel aan vodden hangt en zij kunnen zuipen van zijn bloed."

Ik vond dit een interessant boek om te lezen. Dimitri Verhulst omschrijft het verleden, het heden en de toekomst goed in dit boek. De mensheid wordt heel prettig en boeiend omschreven waardoor dit boek vlot leest. Ik moet zeggen, dit is echt een aanrader. Dus rep jullie allemaal naar de boekenwinkel en koop het! Je zal er zeker géén spijt van krijgen. Ik ben zeker van plan om meerdere boeken van deze geweldige schrijver te lezen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Matthias op 8 maart 2010:
De reden waarom ik dit boek heb gekozen is vanwege de titel en de kaft. Godverdomse dagen op een godverdomse bol als titel met op de kaft een wc. Het was een iets anders dacht ik. Het boek beschrijft de hele geschiedenis van de mens in een boeiende moderne manier. Elke vorm van vooruitgang in de geschiedenis van de mens wordt direct bespot en gerationaliseerd waardoor het absurde van die vooruitgang duidelijk wordt. Het boek is niet opgedeeld in hoofdstukken, maar er zit een witlijn tussen elke ontwikkeling in het boek. Waardoor je het gevoel krijgt het boek rap uit te lezen. Ook is er geen enkel personage, maar daar denk je eigenlijk niet aan als je aan het lezen bent. Persoonlijk vond ik dit een goed boek en een echte aanrader.

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

In 186 bladzijden glijdt de geschiedenis der mensheid aan je voorbij aan een razend tempo. Vooral de mislukkingen en absurditeiten van de mensheid worden onder de loep genomen in een prachtige schrijfstijl.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (769 boeken)

De auteur presenteert de geschiedenis van de mensheid. Vanaf we nog in het water leefden tot de atoombom. De jaartallen moet je maar zelf bij fantaseren. Als je een beetje geschiedenis kent kan je de jaartallen en de tijden wel vinden. Het boek is niet slecht geschreven maar ook niet van zijn beste boeken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: