Vrije Val

Gelezen door: Griet Loix (6 boeken)

Citaat: "‘De bananen in de fruitmand ruiken alsof ze hun terugkeer naar Zuid-Amerika voorbereiden.’"

Een paar jaar geleden was ik op studiereis in Sarajevo en sindsdien heeft de Balkan mij in haar greep. Dat is de reden waarom ik de auteur (en ook juriste) Juli Zeh ontdekte. In haar debuut Adelaars en Engelen verweeft ze de zelfmoord van een van de hoofdpersonages namelijk met de oorlog in ex-Joegoslavië. Haar tweede roman heb ik – voorlopig althans – even overgeslagen. Maar nu nummer drie dus: Vrije val, een filosofische misdaadroman.

Oskar en Sebastian zijn als studenten fysica onafscheidelijk. Na een paar tegengestelde keuzes in hun persoonlijke leven en in hun vakgebied is de intieme vriendschap tussen de twee mannen weerspanniger geworden. Sebastian heeft gekozen voor vrouw en kind en is aanhanger van de velewereldentheorie. Oskar is vrijgezel gebleven en vindt de idee van een multiversum verwerpelijk. Hij werkt mee aan de bouw van de deeltjesversneller in Genève en is op zoek naar de Theorie van Alles, die de kwantummechanica moet verbinden met de algemene relativiteitstheorie.

Toch neemt Sebastian niet zijn vrouw Maike maar wel Oskar in vertrouwen wanneer zijn zoon Liam wordt ontvoerd. Van Sebastian wordt geen losgeld geëist, hij moet wel een man uit de weg ruimen. Het gaat om Dobbelting, een in opspraak gekomen chef de clinique en toevallig ook Maikes fietskompaan. Sebastian voldoet aan de verwachtingen, maar hoort niets meer van de ontvoerders. In de veronderstelling dat Liam nog steeds in hun handen is, doet Sebastian ten einde raad een beroep op de politie. De moord houdt hij voor zich. Commissaris Riet, geïnteresseerd in fysica en aanhanger van de filosoof Kant, krijgt de zaak op z’n bord.

Vrije val eist je volle aandacht op, niet alleen door de morele kwesties en de fysische vraagstukken, maar ook door het barokke taalgebruik. Zelfs de humor die hier en daar voor wat luchtigheid zorgt, is van het morbide soort. Zorg er dus voor dat er wat plaats in je hoofd is vrij is voor je aan deze roman begint!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 22 maart 2020:
Juli Zeh is een buitengewoon intelligente schrijfster. In deze roman, die ik nu pas ontdekte, zet ze de lezer die de zaken als waarnemer volgt, aan tot nadenken over belangrijke filosofische en maatschappelijke kwesties.

Gelezen door: NadiaH (122 boeken)

Citaat: "De terugwijkende nacht gooit verfbommen naar de oostelijke hemel; daartussen wolkengraffiti, die de wolken snel zal wegvegen van de muren van de aanbrekende dag. // Riet heeft het zowaar gepresteerd de trein van vijf uur naar Freiburg te missen, hoewel hij ruim op tijd op het centraal station van Stuttgart was. Waar hij door werd opgehouden was een tijdschrift dat op het perron lag en waar hij haast over was uitgegleden. Hij pakte het af van de wind die er opgewonden in bladerde en zijn ogen bleven steken op de opengeslagen pagina."

Ik heb geworsteld met de eerste 55 pagina’s (fysica was nooit mijn lievelingsvak op school) en wilde het net weg leggen, maar dan kantelt het verhaal en wordt het meeslepend. Ik wilde gewoon weten wat er was gebeurd. Een aantal morele kwesties en met momenten prachtig taalgebruik. Maar zelfs de humor maakt er geen licht boek van. Geen wow-boek maar wel graag gelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: