Het huis der dwazen

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "De deur van het grote gebouw was breed en zwaar. En de drempel was uitgesleten, de diepe uitholling in het hout was het gevolg van alle vermoeide voeten die jaar in jaar uit naar binnen waren gesloft, en daarna naar buiten, en dan weer naar binnen. Duizenden voeten. Naar binnen moesten ze, sommige omdat ze wilden, andere omdat ze moesten, ze sleepten zich naar binnen, ze werden geduwd, vriendelijk begeleid of, in enkele uitzonderlijke gevallen, gedragen."

In Het huis der dwazen geeft Karin Fossum ons een kijkje op een aantal mensen met geestelijke problemen.
Hajna, die in het grootste deel van het boek aan het woord is, werd zelf opgenomen in de inrichting 'Het Baken' na een zelfmoordpoging. We volgen een jaar lang haar eigen mentale en fysische problemen en die van de medebewoners van de inrichting.
De patiënten en hun specifieke moeilijkheden worden prachtig en kundig beschreven. Soms is het beangstigend wat er allemaal gebeurt, soms ronduit ontroerend wanneer de patiënten het voor mekaar opnemen.
Een huis vol wanhopige mensen die stuk voor stuk liever dood zouden willen zijn. Maar sommigen hebben de moed om zich aan mekaar op te trekken.
Een geweldig boek om je in vast te bijten en diep op je te laten inwerken.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lydia op 1 maart 2016:
Ik vond het zo goed geschreven, zo inlevend dat het leek of Karin Fossum zelf een tijd verbleven had in een dergelijke inrichting. Echt een aanrader!!!