Wat is de Wat?

Gelezen door: Kris Logghe (7 boeken)

Citaat: "Ik wachtte. Ik lag met mijn hoofd op het grind op de dood te wachten. Ik hoorde nog steeds de schuifelende voeten van de jongens, maar al snel viel niemand me meer lastig en dat vond ik een zegen. "

Ik had net De Vliegeraar van Hosseini verslonden toen ik dit boek ontdekte, met op de voorflap een super-lofbetuiging van diezelfde Khaled Hosseini. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Wat is de wat? vult die allemaal probleemloos in. 463 bladzijden lang was ik aan dit boek gekluisterd dat de gebaseerd is op het leven van Valentino Achak Deng, een Lost Boy, gevlucht uit Zuid-Soedan. Het werd een verhaal van onmenselijk bloedvergieten, afgronden van verdriet, maar evengoed ook van het vinden van steeds nieuwe kracht en het telkens terug opstaan en verdergaan.

Tegelijkertijd weegt het ook de armoede van Afrika af tegen de beloften van een nieuwe wereld. De werkelijkheid en de droom liggen vaak ver uiteen.

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
Marian op 15 november 2010:
Een verhaal dat onder je huid kruipt. Sommige beschrijvingen kon ik echt geen twee keer achter elkaar lezen, ik wilde ze gewoon niet laten doordringen, hoewel ik vaak zoiets had van: 'heb ik dit nu goed gelezen?' Doorlezen maar, tot er weer even rust in het boek en het leven van het personage kwam. Gruwelijk prachtig geschreven. Iedereen zou dit moeten lezen.
Karla op 1 februari 2010:
Het Afrikaanse land Soedan komt regelmatig in het nieuws. We horen dan berichten over burgeroorlog, moslimfundamentalisme en genocide in de streek rond Darfur. De berichten blijven meestal vrij summier en het is moeilijk te begrijpen wat er eigenlijk allemaal aan de hand is, omwille van de grote complexiteit.

De Amerikaanse auteur Dave Eggers verdiepte zich in de problematiek, na zijn ontmoeting met Valentino Achak Deng, een jonge vluchteling die ondertussen in de Verenigde Staten verblijft. Samen reconstrueerden ze het tragische levensverhaal van Achak in de (auto)biografische roman Wat is de wat. De biografie is voor een stuk gefictionaliseerd, zoals Achak zelf in het voorwoord verduidelijkt: ‘Het is niets meer of minder dan het subjectief vertelde verhaal van één man. En hoewel dat gefictionaliseerd is, moet je bedenken dat de wereld die ik heb gekend niet zoveel verschilt van de wereld die in dit boek wordt geschilderd. We leven in een tijd waarin zelfs de gruwelijkste gebeurtenissen in dit verhaal kunnen gebeuren, en in veel gevallen zijn ze ook echt gebeurd.’

En die gruwelijkheden stapelen zich op doorheen het boek, waardoor de lezer bij momenten sterk moet doorbijten. We starten in de Verenigde Staten, op het moment dat Achak overvallen wordt in zijn appartement. Tussen de actuele gebeurtenissen door vertelt hij stap voor stap zijn levensverhaal. Een kleine jongen woont samen met zijn familie in een dorpje in Zuid-Soedan. Het is er vredig, alhoewel de eerste tekenen van opkomende etnische spanningen al hier en daar de kop opsteken. Als de oorlog en bijhorende slachtpartijen beginnen, start een helse exodus door onherbergzame gebieden, samen met andere ‘lost boys’. Een tocht vol geweld, moord, honger en dit allemaal in een verzengende hitte. Na een tussenstop in Ethiopië komt iedereen terecht in een groot vluchtelingenkamp in Kenya, waar Achak meer dan tien jaren zal verblijven. Naast de ellende is er gelukkig ook plaats voor vriendschap, warme contacten, humor en verliefdheid. Het hele boek is vooral intrigerend omdat de waanzin van de oorlog op een heel krachtig manier duidelijk gemaakt wordt, bekeken door de ogen van een gewone jongen.

Dave Eggers heeft een monumentaal boek afgeleverd!
Nico op 26 november 2009:
Dave Eggers is een woordkunstenaar. Geweldige opeenvolging van zinnen, zonder te vervallen in schrijverij om de schrijverij. Momenteel lees ik The wild things van hem en opnieuw zuigt het verhaal me helemaal op. Geweldige auteur.
Anny op 28 mei 2008:
Ik heb het boek gelezen, herlezen en het is werkelijk hartverscheurend. Het is een verhaal van verdriet en pijn maar evengoed van moed en hoop. Het is een boek met een boodschap.
Hoe zou ik kunnen doen alsof jij niet bestaat? Dat is haast even onmogelijk als het voor jou zou zijn om te doen alsof ik niet besta".
Tot op het einde prachtige zinnen!
Tom Horvàth op 24 mei 2008:
Beklijvend verhaal. Iedereen zou dit boek gelezen moeten hebben.

Gelezen door: AS-V (17 boeken)

Citaat: "Het geluid klonk als het knappen van een ballon. Daarna een schreeuw. Ik ging niet kijken. Ik wilde het niet zien. Ik wist dat de jongens op een mijn waren gestuit. (....). Sommige jongens rustten, maar ik besloot dat ik niet wilde slapen. Ik zou mijn ogen niet meer dichtdoen tot we in Ethiopië waren."

Heerlijk maar tegelijkertijd een heel schrijnend boek. Het levensverhaal van Valentino Achak Deng sleept je mee van bij de eerste bladzijde en confronteert de lezer met een zeer harde realiteit. Valentino vertelt ons over zijn tocht als Soedanese vluchteling, op zoek naar een beter leven.
Een boek dat ook vandaag nog brandend actueel is met de vluchtelingenproblematiek zoals we die kennen in de Europese Unie. Tegelijkertijd wordt de lezer gedrukt op het feit dat de 'moderne en nieuwe wereld' met deze mensen op een onmenswaardige manier omgaat. Of hoe miserie je kan blijven achervolgen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Soedan; Ethiopië; Kenia; Atlanta