De aanklacht

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "De jury was klaar. Na tweeënveertig uur overleg, volgend op een proces van eenenzeventig dagen, met vijfhonderddertig uur verklaringen van vijftig getuigen, en na een mensenleven van stilzitten terwijl de juristen kibbelden, de rechter preken afstak en de toeschouwers als haviken naar veelzeggende tekens uitkeken, was de jury klaar. Opgesloten in de jurykamer, afgezonderd en afgeschermd, zetten tien van hen trots hun handtekening onder de uitspraak, terwijl de overige twee mokkend in een hoek zaten, bij de rest vandaan en ongelukkig met hun afwijkende oordeel. Er werd gelachen en omhelsd en iedereen was heel tevreden over zichzelf, want ze hadden deze kleine oorlog overleefd en konden nu trots de arena weer binnenstappen met een beslissing die ze met pure vastbeslotenheid en hardnekkige compromisbereidheid tot stand hadden gebracht. Er was een eind gekomen aan hun beproeving. Hun burgerplicht was vervuld. Ze hadden de samenleving gediend. Ze waren klaar."

Weerom een fantastische legal thriller van John Grisham. Sfeer, dialogen en karakterbeschrijvingen zijn naar goede gewoonte onovertroffen.

De aanklacht geeft een duidelijk inzicht in de sociale betrokkenheid van John Grisham. De titel is perfect gekozen, want niet alleen is het onderwerp van het boek een aanklacht tegen een machtige, milieuverontreinigende onderneming, maar eveneens leeft er een aanklacht tegen de manier waarop de leden van het hoogste Amerikaanse gerechtsorgaan worden verkozen.

Grisham klaagt met dit boek het systeem aan van de rechterverkiezing en maakt duidelijk dat een ‘gekochte’ rechter op een bepaald moment helemaal zijn inzicht en gedrevenheid kan omkeren, wanneer hij zelf in de situatie van slachtoffer terecht komt.
Een buitengewoon prachtig boek.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Claude Bonvin op 27 maart 2008:
Ik vind het ook een prachtig geschreven boek. John Grisham is ook niet zomaar een gewone schrijver.