Poubelle

Gelezen door: Norbert De Meyer (138 boeken)

Meestal ben ik bij het lezen van het woord ‘meesterwerk’ op mijn hoede, want commerciële bedoelingen liggen hier vaak te sluimeren. Ik heb er met Poubelle echter een doorworstel en dat etiket kleef ik met gulle hand op deze lijvige bundel. Het verhaal zet van bij de aanvang in met een rotvaart. Omdat dit boek niet het eerste werk was dat ik van Pieter Waterdrinker las, wist ik bij benadering wat hij in petto had. Met zijn Poubelle drukt hij feestelijk de kers op de slagroomtaart van zijn carrière. Het schrijfplezier spat van elke bladzijde in zijn befaamde stijl. Met gulle hand zaait hij metaforen waardoor een glim- of schaterlach nooit ver uit de buurt is. Het lijkt erop alsof hij de binnenkant van de Russische samenleving beter doorziet dan de Russen zelf. Hij heeft er trouwens jaren gewoond en gewerkt voor verschillende Nederlandse kranten. Als Waterdrinker de schrijfteugels viert gaat zijn verbeeldingskracht met hem aan de haal. In een rommelige, maar overheerlijke cocktail van seks, spanning en knotsgekke dialogen, dist Waterdrinker in Poubelle het decadente verhaal op van de in het geld zwemmende Wessel Stols, gebiologeerd om zijn roeping te volgen: een boek te schrijven. Dat dit warhoofdige heerschap zich daarbij in alle rare toestanden moet wringen en ervan uit gaat dat alle middelen het doel rechtvaardigen, dompelt hem onder in de meest waanzinnige situaties. Zelfs het mysterieus neergeschoten MH17 toestel boven Oekraïne komt hier op de proppen. Altijd ligt er ergens een totaal ongrijpbare en onverwachte wending op de loer die de lezer nieuwsgierig aanzuigt. Deze oersterke roman bulkt van de uitmuntende en vuurspuwende verhaallijnen die allemaal in en door elkaar lijken te vloeien. Daarom betitel ik dit boek zonder schroom als een… euh, ‘meesterwerk’.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 17 augustus 2018:
Waarschijnlijk de beste van de drie romans die ik tot nu toe van de auteur las. Antiheld Wessel Stols roept tegelijk aversie en sympathie op, ongelooflijk. Waterdrinker zet in deze strak gecomponeerde roman tegelijk geen remmen op zijn kritiek op geopolitieke spelletjes, op de nationale en internationale hypocrisie van parlementariërs, op de decadente geldzucht en het perverse egoïsme van de laatsten, op het ontlopen van verantwoordelijkheid.

Gelezen door: André Oyen (3399 boeken)

Citaat: " Het ging uiteindelijk om de stijl, om de toon, alsook om de visie, de juiste ethisch-filosofische en politieke gerichtheid. Hij wist wie zijn lezers waren; het was zaak hen niet van zich te vervreemden. Ze moesten vooral beseffen dat hij één van hen was, ook al waren ze het niet met hem eens. Tegen iedere vorm van populisme, nationalisme, xenofobie, van de pest die de samenleving langzaam van binnenuit opvrat, moest compromisloos stelling worden genomen. "

Hoofdpersonage Wessel Stols geeft zijn zaak eraan en hij en zijn vrouw trekken eerst naar Frankrijk om te schrijven. Zijn vrouw Friedl hoopt ondertussen maar op één ding: een kind. Ze vertrekken naar Frankrijk; daar moet het gaan gebeuren. Maar het schrijven lukt niet. Om inspiratie op te doen reist Wessel naar Rusland. Intussen verliest hij zijn geld. Schrijven wordt weer een luxe. Hij raakt verzeild in een zeer schimmige handel in Sovjetkunst. Een spannend bestaan, maar niet houdbaar. Twaalf jaar later is Wessel Stols Europarlementariër. Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist hij af naar Oekraïne. Terwijl zijn nog altijd kinderloze huwelijk voortsuddert, wentelt hij zich in de decadente, promiscue Oekraïense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven. Hij wordt meegezogen in de oorlog in Oost-Oekraïne. Poubelle is een heel ingenieuze roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt. Pieter Waterdrinker schetst een ontluisterend portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humaine. Door een sprongetje in de tijd van twaalf jaar treffen we Wessel Stols later in het boek aan in de Oekraïne als Europarlementariër: enig opportunisme is hem niet vreemd. Daar belandt hij in de verwikkelingen rondom de oorlog in Oost-Oekraïne. Ondertussen schetst Waterdrinker een onthutsend beeld van zowel het Westen als het Oosten van Europa. Het beeld van de vuilnisbak (la poubelle) van de wereld is nooit ver weg in deze gedreven roman.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (526 boeken)

Via de figuur van ene Wessel Stols schildert de auteur een kleurrijk, indringend en soms afgrijselijk beeld van de Europese samenleving. De artistieke wereld, de Russische maatschappelijke verdorvenheid, de oorlog rondom de Krim, de Europese instellingen en vooral de vertegenwoordigers ervan, de walgelijke levenswijze van diverse machthebbers enz. het komt allemaal aan bod in een wervelend geheel. Rijk taalgebruik en een meeslepende stijl zorgen voor diverse uren leespret, maar de inhoud en de controversiële ideeën zetten ook aan tot overwegen en nadenken over de moderne Europese samenleving. Een krachtig werk !

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rusland