Het geheim

Gelezen door: Evelyne de Caluw├ę (1 boeken)

Citaat: "Ik wil dat hij luistert, denkt Wanda. Dat hij de krant dichtvouwt, z'n ogen sluit en naar mij luistert. Dat hij denkt: wat speelt ze mooi. Wat is ze knap, en lief. Heel zacht begint de derde prelude. De vingers raken de toetsen snel en licht als muizenvoetjes.
Wanda zit gebogen over het klavier, zij kruipt in het lied. Ze laat het opflakkeren, hefig en snel, en weer doven, steeds denkend aan de man die daar onder de lamp zit, de man die moet luisteren en horen. De man die de krant leest."

Het geheim van Anna Enquist vond ik een zeer aangrijpend verhaal, dat op bepaalde momenten moeilijk te volgen was door de vele tijdsprongen die ze maakten. Doorheen het verhaal ontdek je samen met het hoofdpersonage geheimen die het daglicht niet mogen zien en dit vond ik er juist zo leuk aan.
Het verhaal op zich is zeer treurig. Wanda Wiericke (het hoofdpersonage) heeft vanaf haar geboorte veel tegenslagen meegemaakt. Zij had zo haar eigen manier om deze tegenslagen te verwerken, namelijk via haar piano. Wanneer haar ex op een dag besluit haar te bezoeken, raken er talloze geheimen van Wanda's verleden de oppervlakte.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
karin bosteels op 19 november 2012:
Perfect opgebouwde roman, sterk verhaal dat vele levensvragen oproept, een auteur die overduidelijk doordrongen is van klassieke muziek.

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Naar aanleiding van een curcus "literatuur lezen" las ik het boek Het geheim.

Het was voor de eerste maal dat ik een boek las van Anna Enquist. Het is werkelijk prachtig geschreven. Het naast elkaar lopen van de twee tijdslijnen is toch wel apart te noemen. Zeker als je merkt dat de hoofdstukken in het verleden zijn geschreven in de tegenwoordige tijd en de hoofdstukken uit het heden in de verleden tijd.

Omdat ik, in eerste instantie, niet wist dat de schrijfster zelf het conservatorium piano en psychologie studeerde was ik aangenaam verrast over haar kennis van muziek en de manier waarop zij de spanning in de roman weet op te bouwen. Het zal zeker niet het laaste werk zijn dat ik van deze schrijfster heb gelezen. Ik las de versie uitgegeven in 2002 met toevoeging van 2 cd's waarop de in het boek aangehaalde muziek staat alsook ingelezen fragmenten uit de roman. Persoonlijk was dat voor mij een toegevoegde waarde daar ik geen muziekkenner ben.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: