De Vriendschap

Gelezen door: Paul Claes (1 boeken)

Citaat: ""Ik voel me net een oude leeuw die vanaf hier zijn hele territorium overziet". Piet leunde met zijn rug tegen de rots. Achter hem baadden het roodgouden stuk steen en de bruine struikjes die erop groeiden in het warme licht van de avondzon. Zijn haar leek te gloeien als de manen van een leeuw. Sarah pakte haar fototoestel, zodat ze kon vastleggen hoe mooi hij was, hier, in zijn eigen domein. Aan zijn houding was te zien dat hij zich hier volkomen op zijn gemak voelde en dat hij trots was op de dromen die hij hier had waargemaakt.Hij was zo verdiept in wat hij zag dat hij niet eens het klikken en zoemen van de sluiter hoorde."

Het was jaren geleden dat ik nog eens zo van een boek heb kunnen genieten. Niet dat ik echt wild was van de schrijfstijl (teveel "u/uw" in plaats het minder formele "je/jouw"), maar het verhaal is o zo oneindig mooi verteld. Ik waande me helemaal tussen de acacia's in Afrika, dromerig in een hangmat op het heetst van de dag, luisterend naar het getsjirp van de krekels en het geknor van de nijlpaarden. Het was alsof ik zelf stond op het fameuze uitkijkpunt bij de nieuwe lodges op de farm van de Van der Beers. België was bij momenten héél ver weg.

Inhoudelijk vind ik het boek sterk, een ontroerend en echt menselijk verhaal over drie interessante families, elk met hun eigen problemen en geheimen, in goede balans met een beschrijving van de pijnlijke gebeurtenissen uit de onafhankelijkheidsdagen van Kenia mid de jaren '60, met de landonteigeningen en grote onzekerheden voor de blanke boeren, of het nu Engelsen of Afrikaners zijn, een onderscheid dat ook in het boek trouwens heel subtiel en correct wordt gemaakt!

Het mysterieuze en ongrijpbare van Afrika raakt je als je het boek leest, maar ook de harde realiteit en de onveiligheid. In het boek val je van de mooiste beschrijvingen die je doen wegdromen, in situaties die je niemand kan toewensen en die mensen tot het uiterste op de proef stellen in hun persoonlijk relaties, maar ook in hun liefde voor Afrika en het willen realiseren van hun dromen.

Ook de 'landloosheid', het leven in Afrika en deels in Europa maar eigenlijk nergens echt thuishoren, terwijl de aantrekkingskracht van Afrika zo sterk aanwezig blijft, je leven lang, wordt erg mooi beschreven in het boek over de levens van Hannah, Sarah en Camilla. Ik vond de hoofdstukken over Londen dan ook heel mooi contrasterend met de situaties in Afrika.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
André Oyen op 12 januari 2008:
Ik lees even graag uw recensies als uw boeken. Dit boek wil ik zeker lezen!