Uit liefde in boeken

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Lezers en schrijvers gaan zodra ze in een vreemde stad komen, op zoek naar de boekhandel. Dat is voor hen de kerktoren van vroeger. Want waar een boekhandel is, daar spreekt men de internationale taal van de geletterden. Daar is veiligheid, de goede mensen van een stad komen er bij elkaar. Daar leer je pas echt wat een stad waard is. Het voelt vertrouwd."

Dit boek kreeg als ondertitel Vijftien schrijvers op zoek naar een boekhandel mee en verschijnt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Boekverkopersbond.
De “15” zijn niet van de minste: Siebelink, Nooteboom, Palmen, Bril, Van Dis, Komrij en een handvol anderen. Elk voor zich ging op zoek naar zijn of haar favoriete buitenlandse (Europese) boekhandel, wat een bundel ervaringen opleverde van een wispelturig kaliber. Spitsvondig, wetenswaardig, geschiedkundig, af en toe lijkt het op een reisgids. De auteurs vielen vooral voor authenticiteit, voor de aanbiedingen, eigenwijsheid, originaliteit, antiquarische hebbedingetjes, onthaal of geschiedkundige achtergrond. Soms wemelt het stof van de kasten. Of ze het zover moesten zoeken, is de vraag. Het doet me denken aan een jongen die het meisje van zijn dromen mijlenver van huis meent te vinden, terwijl de schoonheid net naast de deur woont.
Voor wie het niet meteen op het inhoudelijke aspect begrepen heeft, is dit een boek om te koesteren, om aan te ruiken, om vast te pakken. Voortreffelijk gebonden, mét rood leeslint en zacht geprijsd. Als dàt niet mooi oogt. Een Nederlander zou eraan toevoegen: staat lekker en leuk in de kast achter de bank. Een pareltje voor de bibliofiel.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
André Oyen op 2 december 2007:
Deze recensie prikkelt mij zodanig dat ik het boek kost wat kost wil lezen. Hartelijk dank voor de tip.