Twee cowboys

Gelezen door: Silvie Moors (82 boeken)

Citaat: "Ze waren geen jongemannen meer die alles nog voor zich hadden."

Twee jongemannen, Ennis en Jack, ontmoeten elkaar wanneer ze allebei op Brokeback Mountain schapen gaan hoeden. De passie laait hoog op tijdens die zomer. Zonder het te willen (‘ik ben helemaal geen flikker’) ontdekken ze dat ze elkaar erg graag zien. Toch stichten ze allebei een gezin.

Een bitterzoete novelle, met piepkleine hoofdstukjes, de fijnste gevoelens, aanrakingen en gedachten. Zinnelijk proza!

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
André Oyen op 28 november 2007:
Mooi en aangrijpend zoals al haar werk. Een nuchtere en doordringende analyse van de verzonnen American dream!
Tom op 10 maart 2006:
Een dun boekje, weinig dialogen maar ontzettend aangrijpend. Het boek gaat niet zozeer over homoseksualiteit, maar wel over liefde in al zijn facetten, zowel pijnlijk als meeslepend.
Tip: de film is zeker even goed als het boek.

Gelezen door: Karla (71 boeken)

Citaat: "‘De dag strekte zich als een enorme kloof voor Ennis uit en soms zag hij Jack als een bewegende stip in een hooggelegen wei, als een insect op een tafellaken. Vanuit zijn donkere kamp zag Jack Ennis als een nachtelijk vuur, een rode vonk tegen het enorme zwarte bergmassief.’"

Twee cowboys is het verhaal van Ennis en Jack, twee arme, grofgebekte, jonge ‘boerenkinkels’ die tijdens een zomer een kudde schapen gaan hoeden op de ruige hellingen van Brokeback Mountain. Al snel wordt duidelijk dat ze een onweerstaanbare, lichamelijke aantrekkingskracht op mekaar uitoefenen. Ze beleven een zomer om nooit meer te vergeten, maar proberen achteraf toch deze ‘gevaarlijke’ gevoelens te verdringen door een ‘normaal’ leven op de rails te zetten, dus ze trouwen en verwekken kindjes. Als de mannen elkaar enkele jaren later opnieuw ontmoeten, is de passie allerminst uitgedoofd...

De Amerikaanse auteur Annie Proulx heeft maar 92 pagina’s nodig om een rijk geschakeerd verhaal te vertellen en dompelt de lezer met heel beeldenrijke taal onder in het harde plattelandsleven, waar macho cowboys de plak zwaaien en pure emoties zoveel mogelijk weggestopt worden. De beschrijvingen van een genadeloze natuur vol dreigende landschappen gaat mooi samen met een woeste, lichamelijke liefde die als natuurkracht ook niet te bedwingen is.

Twee cowboys was voor mij een verhaal over homofobie en haat. Ongelukkig genoeg hebben veel homo's er een verhaal van twee minnaars in gezien, maar dat was het niet. Het stond in een bundel Close Range met allerlei verhalen waaruit bleek dat de mensen van Wyoming weigeren de realiteit onder ogen te zien. 'Hier, homo's?! We weten toch allemaal dat zoiets niet bestaat!' Daar was het me om te doen: een beetje dollen met die mythe.' (Annie Proulx) Brokeback Mountain werd bij het grote publiek vooral bekend dankzij de met drie Oscars en andere prijzen bekroonde verfilming door Ang Lee.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: