In de zon kijken

Gelezen door: Nadine Paduart (6 boeken)

Citaat: "Ik kan alleen maar hopen dat het leven teugkeert, dat het spijt krijgt van zijn vertrek. "

Een meisje verliest haar vader nadat hij van zijn paard viel. Samen met haar halfzus verwerkt zij het gemis. Beide doen ze dat op hun manier. De oudere halfzus verlaat de boerderij, het meisje en haar langzaam blind wordende moeder blijven letterlijk achter. Ze slagen er slecht in de brokstukken van hun leven te lijmen.

Dit is een boek dat niet enkel het rouwproces om het verlies van een ouder verhaalt. In afgemeten hoofdstukken komen we beetje bij beetje meer te weten over de levensomstandigheden op de boerderij (afgelegen in het verre Australiƫ) en de oncomfortabele verstandhouding tussen de meisjes en hun moeder.

Op ingetogen wijze, met naturalistisch mooie woorden en immer beeldend leren we hoe de moeder en de jongste dochter omgaan met elkaar en met hun verdriet. Erg verdienstelijk aan deze vlot leesbare en heel diepe roman is het hoopgevende einde.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Norbert De Meyer op 8 juli 2008:
Anne Provoost is erin geslaagd een gevoelig portret op te hangen van dit niet-alledaagse buitenleven. Met oog voor detail, respect voor de uitzinnige natuur en loepzuiver qua taal. Nergens een spoor van tranerigheid of meligheid noch van eindeloos treuren, maar een nuchtere kijk op het harde leven gezien vanuit wereldwijze kinderogen. Voor zoiets moet je misschien wel in Australië zijn. Ik ben na lezing niet in de zon gaan kijken, maar ben een poos nadenkend in haar warmte gaan zitten. Mooi, heel mooi.
Floris Goerlandt op 10 juni 2008:
In Staring at the Sun vertelt Julian Barnes het leven van Jean Serjeant, een simpele Engelse vrouw. Hij volgt haar kinderjaren, haar ervaringen met huwelijk, ouderschap en ouderdom. Barnes slaagt erin om in een beperkt aantal pagina's veel elementen uit een mensenleven te belichten, en door de ogen van Jean de vragen en vaak ontoereikende antwoorden te formuleren die het leven oproept.
Het is grappig, droef, weemoedig, leuk - zoals het leven.