Het ongrijpbare meisje

Gelezen door: TineH (6 boeken)

Dit boek gaat over de Peruaanse Ricardo, die op zijn 15de verliefd wordt op een meisje dat Lily heet. Zij verdwijnt echter, en Ricardo verhuist naar Parijs. De rest van zijn leven zal hij Lily op de meest onmogelijke plaatsen tegenkomen, telkens onder een andere identiteit.

Dit boek is ideaal voor romantische zielen, een prachtig meeslepend boek. De auteur combineert een aangrijpend liefdesverhaal dat zich voornamelijk in Parijs afspeelt met een verslag van de revoluties in Zuid-Amerika. Zeker een aanrader!

 | Reacties (6)Delen |
6 reacties:
ilse op 22 augustus 2008:
Ik vond het einde van het boek juist zo prachtig! Ook de // in het boek zijn zeer goed, in ieder deel sterft er iemand maar één keer neemt Vargas LLosa je bij de neus...
Cleo Hendriks op 7 april 2008:
Een verhaal over echte onvoorwaardelijke liefde, de diepste liefde die er is, allesomvattend, meeslepend, verterend, verslavend, pijnlijk, maar oh zo echt. Iedereen beleeft liefde anders...
leesbeest op 3 april 2008:
Het is een vlot geschreven verhaal dat, zeker in het begin, uitnodigt tot doorlezen. Jammer dat het einde zo teleurstelt. Een liefdesverhaal is dit echter naar mijn gevoel niet. Het is een obsessie aan de kant van Ricardo terwijl het 'stoute meisje' totaal gevoelloos is wat andere mensen betreft. Ze is door en door egoïstisch en op zichzelf gericht. Vargas Llosa kan natuurlijk wél schrijven en dus is het des te jammerlijk dat het laatste hoofdstuk zo weinig recht doet aan de rest van het boek. Een boek dat toch een wel heel menselijk thema heeft, een alles verslindende passie.
Elisabeth Francet op 19 september 2007:
Heel vlot en meeslepend geschreven, het boek baadt in sensualiteit en charme. Het verhaal is heel boeiend en neemt voortdurend andere wendingen, zodat je na elk hoofdstuk absoluut wilt doorlezen. Het romantische hoofdpersonage en het schizofrene, wispelturige ongrijpbare meisje, waar je desondanks sympathie voor begint te voelen, stelen de show! Het enige boek van Vargas Llosa dat ik gelezen heb. Ben ooit begonnen aan 'Het feest van de bok' maar daar snapte ik geen snars van.
Jolien op 17 juli 2007:
Dit is één van de meest fantastische boeken die ik ooit gelezen heb, al kan dat natuurlijk ook aan mijn jonge leeftijd liggen. Het boek is zeer sterk geschreven, je leeft echt mee met de personages en hun lijden.
En het boek eindigt niet met een bombastisch romantisch einde, maar eindigt in schoonheid. Enig minpuntje, je merkt soms wel dat het door een al iets oudere man geschreven is door de visie op bv. het hippie zijn.
Hilde Van Hecke op 1 juni 2007:
Lekker weglezend boek. Ik heb het gelezen tijdens de griepepidemie en het heeft mijn lijden wel verzacht.

Gelezen door: Hugo Andries (2 boeken)

Citaat: "Je hebt er grijze haren bijgekregen, lijkt me. Omdat je me zo gemist hebt zeker."

Deze roman is een meesterwerk in vernuftig verweven van alle denkbare genres waartoe de literatuur zich leent.. thriller aspect, psychologische analyses, politiek historische data, visie op de theaterwereld, afmattend tolkenwerk, vertederende erotiek…

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het is een adembenemend liefdesavontuur dat leest als een trein. Het gaat hier om een diepe liefde voor een ongrijpbaar iemand. Het zou ieder van ons kunnen overkomen, maar dan niet zo extreem. Heel verhalend geschreven, absoluut een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marijke Van Mensbrugge (3 boeken)

Ik las in de reacties dat het 'stoute meisje' door en door egoïstisch is, maar ik denk net dat ze heel onzeker en kwetsbaar is. Ze heeft in extreme mate bevestiging nodig, wanneer de relatie op rustig vaarwater terecht komt, gaat ze er weer vandoor. Ze durft haar echte ik niet te laten zien, want zo kan ze het diepst geraakt worden en alleen hij kent haar echte ik...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Monia (24 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Ze leek een stuk beter, bijna normaal. Hoewel, diep in mijn hart wist ik dat ze dat nooit zou worden. En dat wilde ik ook niet, want wat ik in haar beminde was ook het ontembare en onvoorspelbare van haar persoonlijkheid. "

Als veel van de boeken van Mario Vargas Llosa is Het ongrijpbare meisje een mengeling van ‘herinnering en fantasie’. Ricardo valt op zijn vijftiende als een blok voor een meisje dat zich Lily noemt. Maar op een dag blijkt dat alles wat ze heeft verteld leugens waren en ze verdwijnt spoorloos. De jongeman droomt er van om in Parijs te wonen en die droom kan hij waar maken. Hij wordt vertaler voor de UNESCO en leidt een goed zij het niet al te luxues leven. En daar ziet hij Lily die nu Arlette heet terug. In de jaren die volgen komt hij haar op de meest onverwachte momenten tegen: als aspirant-guerrillastrijdster, als echtgenote van een Franse diplomaat, als vrouw van een rijke Engelse renpaardenfokker, als minnares van een masochistische Japanse onderwereldfi guur. Iedere keer noemt ze zich anders en heeft ze alle sporen van de vorige episodes volledig gewist. En iedere keer is Ricardo weer als was in haar handen, tot ze hem niet meer nodig heeft en verdwijnt. De roman beslaat een groot deel van de hele tweede helft van de twintigste eeuw en speelt zich af op een aantal sfeervol beschreven locaties: de romantische jaren vijftig in Lima, de roerige jaren zestig in Parijs, de swingende jaren zeventig in Londen en de jaren tachtig in Tokio en Madrid.Vargas Llosa is een begaafd verteller die hier de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen van de tweede helft van de 20ste eeuw kundig door zijn verhaal vlecht. Bij monde van zijn hoofdpersonage Ricardo krijgt de lezer vijftig jaar geschiedenis van het Westen geserveerd, gezien door de gedesillusioneerde ogen van de van communisme naar liberalisme geëvolueerde Vargas Llosa.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs