Cimarron Rose

Gelezen door: Peter Desmet (160 boeken)

James Lee Burke is een veelschrijver. Toch heb ik van hem nog geen enkel tegenvallend boek gelezen. Burke houdt niet van rechtlijnige plots. Zijn verhaal speelt zoals steeds in het diepe zuiden van de VS waar achterdocht, corruptie en geslotenheid de ordewoorden zijn. Hoofdpersonage van het boek is Billy Bob Holland die ooit Texas Ranger en openbare aanklager bij het Ministerie van justitie was maar nu als advocaat zijn boterham probeert te verdienen. Eén van zijn motto's is dat hij geen drugsdealers verdedigd. Wanneer hij een schijnbare eenvoudige zaak aanpakt waar hij een 19-jarige moet verdedigen die ten onrechte van moord en verkrachting van een meisje wordt beschuldigd, komen er ook een heleboel zaken uit het verleden, waaronder de dood van zijn vader terug naar boven. Burke houdt gewoonweg niet van eenvoudig, de plot wentelt zich naar alle kanten. Door de gebeurtenissen te vermengen met het verleden en de geest van een ex-collega van de advocaat Holland te laten opduiken bewandelt hij zelfs de wegen van het magisch-realisme. Je houdt ervan of niet maar ik lust er wel pap van. De beschrijvingen zijn steeds uitmuntend, evenals de dialogen en er zit vaart in het verhaal. Burke bewijst wederom zijn grote klasse.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
leesbeest op 22 maart 2008:
Ik kocht dit boek in de reeks Knack literair. Dat viel lelijk tegen. Bij literair stel ik me wel iets anders voor, zelfs voor een triller. Het boek leest vlot maar dat is ook het enige positieve dat ik er kan aan vinden. Het hoofdpersonage is gewoonweg belachelijk. Zelfs in het zuiden zou een advocaat hier niet mee wegkomen. Van het naleven van wetten heeft hij duidelijk nog nooit gehoord. Het is een even labiel en geschift personage als de anderen. En dan die spanningsboog!!! Na een kwart van het boek weet je al wie de slechterik zal zijn. Nog een ergernis was de halfslachtige en niks terzake doende romance. Laten we dan nog zwijgen van het voortdurend opduiken van de geest van zijn door hemzelf neergeschoten vriend. Het lijkt wel een goedkope b-film. Neen, een triller moet niet de kwaliteit hebben van een Marquèz maar iets meer dan dit mag het toch wel zijn. Jammer van mijn tijd maar dit boek lijkt me veel te veel op de western-romannetjes uit de stationsliteratuur. Alleen voor de liefhebbers vrees ik.
Kathleen Van Steenkiste op 18 april 2007:
Inderdaad een vlot lezend boek. Maar de hoofdpersoon lijkt me niet zo realistisch neergezet, tenzij in het zuiden van de VS de wet nogal rekbaar en manipuleerbaar is. Billy Bob doet me erg denken aan Jack Reacher van Lee Child. Mijn besluit: vlotte vakantielectuur. En daar is niets mis mee, zolang je geen 'hogere' (lees 'andere') verwachtingen hebt.

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het is het eerste boek dat ik van deze schrijver las, en de verwachtingen waren hoog, want dit boek had een Edgar Award. Hij heeft prachtige stijl van schrijven zodat al je tastzinnen worden aangesproken. De dialogen tussen de personages vond ik boeiend, vooral de gesprekken tussen Billy Bob en de geest van zijn ex-collega.  Maar het verhaal miste zijn impact op mij, misschien lag het aan de mix van een "texas ranger" en een "advocaat".  Spijtig, want schrijven kan hij wel.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: