De avonden

Gelezen door: Thomas Vandelanotte (8 boeken)

Citaat: ""Stellig," zei Frits luid, "ik ben een kleine zenuwlijder. Het begint met kleine dwangneigingen. En het eindigt met dubbeltjes tellen of nee zeggen." Hij maakte met de rechterhand het gebaar van snel munten uittellen en schudde in korte draaiingen zijn hoofd heen en weer. "Dan ben je een eind heen." "Het lijkt me niet iets om trots op te zijn," zei zijn vader. "Dat moet je niet zeggen," zei Frits, "het is geweldig in de mode." Ze aten zwijgend verder hun soep op."

Ik las dit boek naar aanleiding van een artikel in de literatuurbijlage van De Morgen en ook omdat dit boek een van de Nederlandstalige klassiekers is. Het lezen van dit boek gaf mij een bevreemdend gevoel, door de zakelijke stijl en het toch niet-alledaagse hoofdpersonage Frits van Egters, een jongeman die, bezeten door kaalhoofdigheid en lugubere ziektes, elke avond wegvlucht van de bekrompen huiselijke sfeer bij hem thuis maar ook nergens anders bevrediging vindt. Er is geen doel in zijn leven, hij slentert maar wat rond omdat hij niets beters te doen heeft. Toch ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb.

 | Reacties (7)Delen |
7 reacties:
Steven Jans op 21 september 2010:
Gelezen op aanraden van Brusselmans (in één van zijn boeken welteverstaan, net zoals De vanger in het graan). De kerstperiode is het ideale moment om dit boek te lezen. Aan de kolenkachel liefst.
Wouter op 23 februari 2009:
De avonden van Reve is zo'n typisch boek dat bewijst dat boeken niet altijd "goed" moeten zijn, zoals in spannend, leuk, happy-feeling. Het sleept je mee, niet op een manier zoals een pageturner doet, maar door je na en tijdje even saai en depressief te doen voelen als het hoofdpersonage. Daarom is De avonden niet alleen goed geschreven (technisch/literair), maar ook een knap werkje psychologie.
leesbeest op 1 april 2008:
Ik heb De avonden vrij laat ontdekt. Maar meteen heeft het boek mijn hart gestolen. De saaiheid van de doelloosheid wordt hier zo prachtig beschreven dat je zelf moedeloos wordt, samen met het personage. Frits slentert maar wat door zijn leven. Een tijdloos boek wat de thema's betreft, een leuk boek wat de weetjes over het naoorlogse bestaan aangaat.
Dennis P. op 8 februari 2008:
Bij wijlen een beetje saai. Ik ben rond pagina 160 dikwijls herbegonnen omdat ik niet meer wist wat ik al gelezen had. Dat ding is 'n taaie pil, maar de geschiedenis en verhalen achter dit verhaal zijn meer dan de moeite!
André Oyen op 27 november 2007:
Een klassieker die niet kapot te krijgen is!
michel beuls op 5 november 2007:
Ik heb Gerard Reve vroeger altijd een warm hart toegedragen. Ik was zelfs een beetje bezeten door zijn schrijfstijl. Achteraf ben ik hem meer gaan zien als een op zichzelf gecultiveerde parodie. Hij bekoorde mij niet langer. Komrij daarentegen behoort nu tot mijn favorieten.
Magda Van haecht op 3 oktober 2007:
In mei 2007 kozen we De Avonden van Gerard Reve als boek voor de leesgroep. De meningen waren (gelukkig) enigszins verdeeld, maar toch was "saai" de meest gehoorde kritiek. De discussie in de groep was alles behalve saai en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het boek zeker het lezen waard is, want, zoals een lid van de groep het formuleerde, het is boeiend in zijn saaiheid. Het is inderdaad een krachttoer om de verveling en de doelloosheid van Frits van Egters op zo'n bewonderenswaardige wijze weer te geven.