Boven is het stil

Gelezen door: Norbert De Meyer (137 boeken)

Citaat: "De ezelstal staat er prachtig bij. Het sneeuwt niet langer, het is opgeklaard en de maan is bijna vol. Op het dak van de stal ligt een centimeter of acht sneeuw, mooi afgerond aan de dakranden. Het vriest licht, maar ik denk niet dat de vorst de ochtend haalt. Ik steek wat hooi in de ruif en ga op de hooibalen zitten. In de lichtbaan van de lamp zie ik mijn eigen voetstappen van de staldeur naar hier lopen. De adem van de ezels wolkt door de ruif heen. Op hun luidruchtige kauwen na is het doodstil. Winterstil."

Na een leven lezen dacht ik de hele reutemeteut aan genres en stijlen wel zowat onder ogen te hebben gehad. Ik ben bovendien erg karig met superlatieven, maar na lezing van onderhavig boek kan ik er geen verzinnen die hoog genoeg reiken.

De auteur kaapte met dit boek de debuutprijs, het Gouden Ezelsoor 2006, de mooiste boekcover en nog een handvol trofeeën in de wacht. Oververdiend.

Toegegeven, het is een oer-Noord-Hollands verhaal over norse boeren, loeiende koeien, kakelende kippen, hardleerse ezels, leeg land, vlakke polders, schichtige vogels, water en nog méér water, en dies meer. Maar wat een broeierige en intense sfeer straalt hier allemaal vanaf!

Helmer, boer tegen wil en dank, runt in z’n dooie eentje vaders boerderij. Diezelfde vader ligt intussen in een bovenkamertje dood te gaan, oud en versleten als hij is. Tot de vrouw van Helmers overleden broer Henk de zalige plattelandsrust komt verstoren. Gedaan met de hemelse routineuze dagen in de door God en alleman verlaten buurt van het IJsselmeer. Of hoe haar terugkeer het leven van boer Henk en diens bijna-dode vader danig overhoop haalt.

Dit is poëtisch-proza of prozaïsche poëzie. Dit is een verdomd schitterend boek. Dit is er een ‘uit talloos veel miljoenen’. Gerbrand Bakker laat me sprakeloos en stil achter...

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Lut op 3 november 2009:
Alleen al door zijn eenvoud is dit een prachtig en ontroerend boek. Ik had het boek als "tip" aangegeven in de bib en ze hebben het tot mijn groot plezier aangekocht. Ik had de titel uit de krant als "coup de coeur" van een vorige lezer.
Bart op 21 augustus 2009:
Heb Boven is het stil net uit. Heel mooi. Leest bijzonder makkelijk, zonder haast, rustig. Weer wat bijgeleerd (ûleboerden ? pinken ? het Paard van Marken ? ...). Prachtige, bijzonder aantrekkelijke cover, alleen, als je een tweede keer kijkt, die koeien? Ik ben geen specialist, maar dat lijken mij toch geen typisch Hollandse runderen te zijn, of ben ik nu een muggenzifter?
op 3 januari 2009:
Ik las het een half jaar geleden, en gaf het als tip aan verschillende mensen.
Tim Toelen op 13 februari 2007:
Ik beaam alles wat je schrijft over Boven is het stil van G. Bakker.

Ik heb het boek net gelezen en het blijft nazinderen. Mooi woorden en zinnen, zo stijlvol geschreven. Het boek straalt rust en een mooie sfeer uit. Ik wacht al op zijn volgende! Super!