De nacht van vier november

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Ze verdween op vier november. Plotseling leek ze in rook opgegaan. Ze werd voor het laatst gezien toen ze de brug in het centrum overstak, die fraaie overspanning tussen de oostelijke en de westelijke oever."

Het boek speelt zich voornamelijk af in het huis van Jon en Magnhild. Zij wachten angstvallig op de terugkomst van hun dochter Jonna die in de nacht van vier november verdween. Het verhaal gaat over de wanhoop van twee ouders die niet weten wat er gebeurd is, maar het ergste vrezen en hierover met zwaarmoedige gedachten rondlopen. Twee scenario's zijn mogelijk: ofwel is er iets vreselijks gebeurd, ofwel is hun dochter thuis uit eigen beweging weggegaan. Maar welk van beide is het pijnlijkst voor de ouders?

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Marita Schaukens op 19 februari 2016:
Een zeer mooie roman van Fossum. De manier waarop ze graaft in de psyche van de ouders, waarop ze al hun vragen, twijfel en angsten oproept, heeft me sterk aangegrepen. En daardoor lees je zoveel nuances, kun je niemand veroordelen, niemand de schuld geven, want elke betrokkene heeft zo zijn verleden, zijn manier van in het leven te staan. Fossum laat de lezer hierbij stilstaan, zoals de personages stilstaan en durven, uiteindelijk, zich kwetsbaar open te stellen. Literatuur is geweldig.
Mieke Vandenberghe op 10 oktober 2007:
Prachtig!!! Zo'n boeken zorgen ervoor dat een mens blijft lezen.
Elisabeth Francet op 18 september 2007:
Voor mij ook was niet de verdwijning zelf het centrale item van het boek, maar de psychologische karakterstudie en de geleidelijke veranderingen in de psyche van de emotioneel verscheurde ouders, die niet in staat blijken te zijn om met elkaar over hun wanhoop en intens verdriet te praten. Grijpt je bij de keel.
Lydia op 6 maart 2007:
Ik heb al verschillende boeken van Karin Fossum gelezen en altijd met evenveel plezier én spanning. Ook dit boek kon ik weer niet wegleggen. Zelfs in gezelschap van babbelende vrienden kon ik nauwelijks ophouden met lezen. De hoop en de wanhoop van de ouders druipt uit elke bladzijde.

Gelezen door: Kathleen (4 boeken)

Citaat: "Ze dachten dat ze bij een vriendin was die Louise heette. Hun dochter had gelogen. Dat konden ze ook niet begrijpen. Die leugen was iets onbehaaglijks, iets wat ze niet wilden accepteren. Verraad. "

De nacht van vier november is een zeer mooi boek en leest zeer vlot. Je zit volledig mee in het verhaal, nl. ouders die lijden onder het verdwijnen van hun enige dochter. Je krijgt doorheen het verhaal zicht op de spanningen tussen beide ouders, die elk hun verdriet tonen en verwerken op hun manier.

Komt hun dochter nog terug? Waar is ze? Leeft ze nog?
Dit zijn maar enkele vragen die ervoor zorgen dat je als lezer pagina na pagina gezwind omslaat.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Mooi verhaal. Dochterlief verdwijnt. Het verhaal is eigenlijk een beschrijving van wat dat met de ouders doet, zowel op persoonlijk vlak als wat hun relatie aangaat. De auteur laat zien hoe beide ouders dit op hun eigen manier verwerken en proberen een relatie staande te houden. Zij slaagt er in dat te doen zonder moraliserend vingertje. Knap vind ik dat. Ik vind Karen Fossum altijd goed, maar deze steekt er toch nog bovenuit.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: