Achter de schermen

Gelezen door: Els Michielsen (4 boeken)

Citaat: "Patricia omhelst me op het perron. ‘Het verleden is wat je achterlaat in je leven Ruby,’ zegt ze met het lachje van een gereïncarneerde lama. ‘Onzin, Patricia,’ zeg ik als ik in mijn trein stap. ‘Het verleden is wat je met je meeneemt.'"

Na het lezen van Oude zaken (Case Histories) van Kate Atkinson, kwam ik terecht bij haar debuut Achter de schermen, dat meteen de Whitbread Price won in 1995. Ik vond het alleen als pocketje in de boekhandel: onooglijk goedkoop, veel te kleine lettertjes… De inhoud bleek in schril contrast met de vorm.

Het verhaal vat aan met de conceptie van Ruby Lennox(!) en had mij meteen te pakken. De eerste tientallen pagina’s worden beschreven vanuit de baarmoeder van moeder Bunty. (Geweldig, toch?) Van daaruit is het al duidelijk dat Ruby een zwaar leven tegemoet gaat met een bikkelharde moeder.

Ruby vertelt haar familieverhaal. Dat speelt zich af tegen de achtergrond van het 20ste-eeuwse Yorkshire en gaat over vier generaties vrouwen die - ondanks hun dromen en fantasieën - uitzichtloze levens leiden met alle gevolgen van dien voor wie na hen komt… Menselijk leed en onvervulde verlangens stapelen zich doorheen de generaties op.

Geen fraai verhaal, maar intriest. Zo mooi verteld, zo grappig en zo aandoenlijk. Ik las het een half jaar geleden en wil het nu al herlezen. Helaas, mijn exemplaar is weer uitgeleend, al voor de vijfde keer. En ook al twee keer als geschenk gekocht en tientallen keren aangeraden. Ik zie op internet dat de voorraad intussen uitgeput is… oeps.

Nu wachten op een nieuwe, mooie uitgave om te herlezen. Een uitgave de inhoud waardig.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marc Dilliën op 22 januari 2011:
Inderdaad een boek over vier generaties vrouwen die het niet gemakkelijk hadden. De auteur weet veel te relativeren met haar humor. Voor mij valt ook de eigen schrijfstijl van Atkinson op: mooie, lange zinnen met levendige dialogen. Een boek dat zeker zal blijven hangen!